USA inför nya sanktioner mot Nordkorea

Elva nordkoreanska medborgare och ett nordkoreanskt företag har belagts med sanktioner av USA. Anledningen är påstådda kopplingar till den slutna diktaturens vapenprogram.

"Sanktionerna i dag ämnar störa de nätverk och metoder som den nordkoreanska regeringen använder sig av för att finansiera olagliga kärnvapen-, robot- och spridningsprogram", säger den amerikanske finansministern Steven Mnuchin.

Merparten av de individer som nu belagts med sanktioner arbetar i Kina och Ryssland för företag som bland annat framställer teknologi för Nordkoreas försvarsindustri.

Tidigare under fredagen sade USA:s försvarsminister James Mattis att Nordkorea beter sig hänsynslöst och måste stoppas, med hänsyftning på landets återkommande provskjutningar av robotar.

"Vi kommer att arbeta med det internationella samfundet för att ta itu med situationen", säger han vid en presskonferens i London tillsammans med sin brittiske kollega Michael Fallon.

Liknande tongångar hördes nyligen från den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson vid ett besök i Kina. Tillerson förklarade då att USA:s "strategiska tålamod" med den slutna kommunistiska diktaturen är slut.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?