Annons

USA inför handelstullar mot EU

NEW YORK. Frustrerad över att ingen viker sig för hans krav inför nu Donald Trump de omtalade stål- och aluminiumtullarna mot EU, Mexiko och Kanada. Därmed trappas handelskriget upp på allvar.

Foto:Evan Vucci

USA:s handelsminister Wilbur Ross meddelade som väntat USA:s beslut att ta bort undantagen från stål- och aluminiumtullarna under sitt besök i Europa på torsdagen. 

Presidenten själv tog sig inte tid att kommentera beslutet utan reste i stället till Texas för att samla in pengar inför höstens kongressval. Men han har i flera månader slagit ner på de amerikanska frihandelsavtalen med resten av världen.

”Människor har ingen aning om hur illa vårt land har behandlats av andra länder. De ledare som representerat oss har varit helt aningslösa och avtalen har förstört Amerikas stål- och aluminiumindustri”, har Donald Trump ideligen upprepat.

Nu stoppar han det tillfälliga undantaget på 25 procents ståltullar och 10 procents importtullar på aluminium för EU:s 28 länder och Naftaländerna Mexiko och Kanada samt mot Japan. Däremot behåller han undantaget för vissa sydamerikanska länder som har går med på förändrade handelsvillkor.

Svaret från EU kom direkt - unionen kommer att införa strafftullar, skrev EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i ett gemensam uttalande.

EU har en sedan tidigare förberedd lista på varor värda nästan 30 miljarder kronor som kan beläggas med tull från den 20 juni.

Det snabba svaret kom inte som någon överraskning. Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommenterade den upptrappade konflikten redan innan torsdagens besked och visade inga tecken på att gå den amerikanska presidenten till mötes.

"Om tullar införs har vi ett färdigt ställningstagande inom EU. Vi är övertygade om att dessa tullar bryter mot WTO-reglerna”, sa Angela Merkel.

Enligt henne är kravet som EU:s ledare enats om att USA måste ge EU ett permanent undantag från de omstridda tullarna om det ska bli aktuellt att diskutera en möjlig uppgörelse om handelsfrågor. 

Texten uppdateras.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?