Annons

USA-inflationen stiger mer än väntat - dollarn stärks

Konsumentpriserna i USA steg med 0,5 procent i januari jämfört med föregående månad och 2,1 procent på årsbasis. 

Beskedet har satt fart på både dollarn och amerikanska räntor.

Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,3 procent respektive 1,8 procent, väntat var +0,2 respektive +1,7 procent.

Siffrorna från den amerikanska statistikmyndigheten är betydligt högre än väntat och har satt fart på både USA-räntorna och dollarn.

Cirka 15 minuter efter att statistiken hade den tvååriga USA-räntan stigit med 5 punkter till 2,15 procent och tioårsräntan med 5 punkter till 2,87 procent.

Dollarn stärktes från 1:2345 till 1:2294 mot euron, men tappade mot yenen, till 107:08 från 107:27.

Samtidigt har de amerikanska börsterminerna vänt rejält nedåt.

Analytiker räknade med en 0,3-procentig inflationsökning jämfört med månaden innan, samt en 1,9-procentig uppgång på årsbasis, enligt Reuters snittprognos.

Stockholmsbörsen föll från plus 0,8 till minus 0,3 procent efter att siffrorna presenterats, men tog sig snabbt upp på plus igen.

Även Frankfurtbörsen tappade betänkligt efter beskedet.

Utvecklingen lär spä på förväntningar om tilltagande prisökningar framöver. 

Inflationsförväntningarna fick sig en rejäl skjuts häromveckan efter att överraskande stark lönestatistik offentliggjordes i USA. 

Lönesiffrorna satte fart på obligationsräntorna och rejäl press på aktiemarknader runt om i världen.
Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?