Annons

USA hoppas kunna ta nya tag i maj

USA är det land där flest människor avlidit i sviterna av coronaviruset.

Landet kan kanske börja starta upp samhällslivet igen nästa månad, enligt regeringens smittskyddsrådgivare.

USA:s president Donald Trump sade tidigare att han hoppades att samhället skulle kunna börja återgå till det normala på påskdagen, vilket han senare fick backa ifrån.

Trump har beskrivit beslutet att öppna upp samhället igen som det svåraste han kommer att fatta som president, när han väger folkhälsan och smittskyddsexperternas bedömningar mot ekonomiska och politiska aspekter.

I de senaste dagarnas rapportering av smittade och dödsoffer har experterna dock tyckt sig se en kulmen i USA.

”Jag tror att det antagligen kan påbörjas, åtminstone på några sätt, kanske nästa månad”, säger Anthony Fauci, chef vid USA:s institut för smittskyddsforskning och också del av Vita husets arbetsgrupp för att bemöta coronaviruset, i en intervju med CNN.

Det kommer dock inte att vara som att tända en lampa, utan det kommer att ske gradvis, i område efter område, understryker Fauci. Han säger sig vara ”försiktigt positiv” sett till antalet smittade människor som hamnar på sjukhus dag för dag.

Över 21.600 människor har avlidit i USA efter att ha insjuknat i virussjukdomen covid-19, enligt det amerikanska Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

En förutsättning för att kunna låta invånarna gå till jobbet igen är att många fler får genomgå tester, framhåller den amerikanska läkemedelsmyndighetens chef Stephen Hahn i en intervju med tv-kanalen ABC.

”Att ytterligare trappa upp testandet, både diagnostiska och antikroppstester, kommer verkligen vara nödvändigt när vi går bortom maj och in i sommarmånaderna och sedan hösten”, säger Hahn.

USA har genomfört fler än 2,6 miljoner coronatester och då har smittan upptäckts hos nästan 550.000 personer.

När saker och ting öppnas upp igen kommer fler människor bli smittade – så är det bara, säger Anthony Fauci:

”Det kritiska är att i realtid kunna identifiera, isolera och följa spår.”

Guvernörerna i delstaterna New York och New Jersey, samt borgmästaren i staden New York, har vädjat om att få större möjligheter att testa.

Flera av de hårdast drabbade delstaterna har infört skarpa karantänsregler för att få kontroll på situationen.

”Vi vill öppna upp igen så snart som möjligt. Kruxet är att vi måste vara smarta när det gäller hur vi gör det”, säger New York-guvernören Andrew Cuomo.

Hans motsvarighet i granndelstaten New Jersey, Phil Murphy, säger till CBS att en ekonomisk återhämtning hänger på att vården tillåts återhämta sig. Om saker återgår till det normala för snabbt är han rädd att man ”slänger bensin på elden”.

President Donald Trumps kommentar om virusläget på påsksöndagen var följande, via Twitter:

”Vi håller på och kommer att vinna kriget mot den Osynliga Fienden!”

Anthony Fauci och flera av hans kollegor rekommenderade Trump-regeringen att införa smittskyddsåtgärder redan i februari, rapporterar The New York Times i en genomgång av presidentens förhållningssätt till krisen. Trump, som i det skedet intygade att läget var under kontroll, avfärdade råden.

”Som jag sagt många gånger så tittar vi på det ur ett rent hälsoperspektiv. Vi gör en rekommendation. Ofta följs rekommendationen, ibland följs den inte”, säger Fauci, när CNN frågar honom om uppgifterna.

Presidenten svängde några veckor senare, varpå människor i mitten av mars uppmanades hålla avstånd till varandra och stanna hemma i möjligaste mån.

På en fråga om hur stor skillnad det hade gjort om åtgärder vidtagits redan under andra halvan av februari svarar Fauci att det är svårt att se på saken retroaktivt och att många aspekter måste tas in i sådana beslut.

”Jag menar, självklart, om vi hade stängt ned allting alldeles från början så hade det kanske varit lite annorlunda. Men det fanns mycket motstånd mot att stänga ned saker där och då.”


Innehåll från CroisetteAnnons

Croisette ser möjligheter på het marknad

David Almqvist, Co-head of Transactions och Peter Bergquist, Head of Leasing.
David Almqvist, Co-head of Transactions och Peter Bergquist, Head of Leasing.

Efterfrågan på lokaler i strategiskt placerade industri- och logistikfastigheter har ökat markant under senare år. De senaste tre åren har exempelvis 1,6 miljoner kvadratmeter logistikyta tillkommit i Sverige fördelat på 77 nya etableringar. En exponentiellt ökande e-handel samt att många bolag både växer och är i behov av mer ändamålsenliga lokaler är viktiga faktorer bakom denna ökning.

– Vi märker av ett enormt underskott av ändamålsenliga ytor i bra lägen i större delen av Sverige. Utbudet utgörs till stor del av äldre byggnader vars utformning sällan är optimerad för hyresgästernas verksamheter. Trots det är det generellt få vakanta lokaler på marknaden vilket eldar på hyresnivåerna runt om i landet. Utöver det har detaljplanearbetet hamnat på efterkälken då flertalet av de planer som tas fram nu inte möter de krav som dagens verksamheter kräver, säger Peter Bergquist, Head of Leasing

Men det är inte bara logistikmarknaden som är het, även mer traditionella lager och lättindustrifastigheter frodas och har under senare år lockat till sig en mängd nya investerare. Drivna av låga vakansgrader och en tydlig hyrestillväxt ser allt fler möjligheterna bortom de moderna logistikfastigheterna. För att åskådliggöra detta har Croisette i år gjort en komplett kartläggning av industrimarknaden i Sveriges fyra storstadsregioner som kommer att redovisas i en kommande rapport.

– Croisette har följt utvecklingen av industrimarknaden på nära håll i flera år och i vår kommande rapport kommer fastighetsägare och investerare att kunna skapa sig en bra överblick för respektive marknad man är aktiv inom och därigenom fatta välavvägda beslut. En intressant notering ur ett riskperspektiv är att vakansgraden för hela industrimarknaden är lägre än för kontor i centrala Stockholm, säger David Almqvist, Co-head of Transactions.

Med en stark vilja att förändra har Croisette på fem år gått från start-up i Malmö till att bli branschens mest expansiva fastighetsrådgivare med fem kontor runt om i Sverige samt ett helt nyöppnat kontor på Island. 

– Vi har hela tiden lockats av att hitta nya sätt att göra affärer på, att utmana och att driva utvecklingen framåt i en konservativ bransch. Vi upplevde att många konkurrenter gjorde samma sak som de alltid gjort, även om det fanns alternativ som skulle gynna deras kunder bättre, säger Peter Bergquist. 

Nyckeln till framgång har varit att alla affärsben inom Croisette är proaktiva och lyhörda för vad marknaden vill ha.

– Vi drivs av att tillsammans med våra kunder skapa nya tjänster för att förenkla och effektivisera beslutsprocesser. Vi har infört allt från digitala 3D-visningar av lokaler och försäljningsobjekt till att nyttja sociala medier på ett mer tidsenligt sätt, eller att implementera helt nya digitala verktyg som vi gör med vårt nya affärsområde förvaltning som både kan innebära digitala intäkter och kostnadsbesparingar för våra kunder, berättar David Almqvist.

Om Croisette

Croisette Real Estate Partner är fastighetsbranschen mest expansiva och nytänkande rådgivare och företräder fastighetsbranschens mest progressiva kunder. Bolagets hängivna och engagerade medarbetare erbjuder kvalificerad och långsiktigt hållbar rådgivning inom transaktion, värdering & analys, lokalförmedling, kompetensförsörjning samt förvaltning. Croisette är rikstäckande i Sverige och på Island med kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad, Uppsala och Reykjavik.

www.croisette.se

Mer från Croisette

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Croisette och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?