Annons

USA höjer importtullar på Airbus-plan

USA höjer sina importtullar på Airbus-flygplan till 15 procent från och med 18 mars, meddelar den amerikanska handelsmyndigheten (USTR).

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto:Carolyn Kaster

I oktober förra året införde USA införselavgifter på europeiska varor till ett värde av 7,5 miljarder dollar och tullen för flygplan från den franska tillverkaren sattes då till 10 procent.

Avgiftshöjningen spås slå hårt mot amerikanska flygbolag, som redan har brist på flygplan. Airbus säger att man har en pågående dialog med sina amerikanska kunder för att mildra effekterna av tullarna så mycket som möjligt och att man hoppas att USA ska ändra sig.

”USTR:s beslut tar inte hänsyn till alla de skrivelser som amerikanska flygbolag lämnat in som framhäver att det är de – och den flygande allmänheten i USA – som i slutändan måste betala dessa tullar”, skriver det europeiska företaget i ett uttalande.

Beskedet om avgiftshöjningen för Airbus-planen kommer bara dagar efter det att USA:s president Donald Trump sagt att det är dags att på allvar diskutera ett handelsavtal med EU.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?