Annons

USA helomvänder om israeliska bosättningar

USA betraktar inte längre de israeliska bosättningarna på Västbanken som ett brott mot internationell lag.

Den amerikanska helomvändningen välkomnas av Israels regering och förkastas av palestinierna.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.Foto:Seth Wenig

Utspelet om de kontroversiella bosättningarna gjordes av utrikesminister Mike Pompeo på en presskonferens i Washington DC på måndagen.

”Efter att noggrant ha studerat alla aspekter av den juridiska debatten, har vår regering enats om att etablering av israeliska, civila bosättningar på Västbanken inte är oförenlig med internationell lag”, sade Pompeo.

Det betyder att USA bryter tvärt mot den tidigare amerikanska hållningen och den Mellanösternpolitik som förre presidenten Barack Obama förde, något som Pompeo noterade.

Pompeo poängterade att det nu är upp till parterna att komma överens – det är inte USA:s ställningstagande som avgör framtiden för israeler och palestinier.

På frågan om USA:s ändrade syn kommer att påverka Israels ställning svarar Pompeo att Israel redan är isolerat i bland annat FN-sammanhang. Han säger också att det amerikanska utspelet inte har kopplingar till den svåra regeringsbildningen som är i ett avgörande skede i Israel.

USA:s beslut välkomnas av Israels utrikesminister som tackar president Donald Trump för hans stöd, skriver Reuters.

Äevn Israels ansatte premiärminister Benjamin Netanyahu välkomnade USA:s nya ställningstagande,. Beslutet kan, trots USA:s förnekande, komma att hjälpa honom i de utdragna försöken att bilda regering efter parlamentsvalet.

Men förändringen i det amerikanska tonläget möttes av hård kritik från palestinierna. I en omedelbar reaktion sade Saeb Erekat, chefsförhandlare för palestiniernas paraplyorganisation PLO, att beslutet var ”oansvarigt amerikanskt beteende”.

Även talespersonen för palestiniernas president Mahmud Abbas reagerar mot beslutet och säger att det strider mot internationell lag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?