Hoppa till innehållet

Annons

USA: Går inte att fastställa coronavirusets ursprung

USA kan inte slå fast coronavirusets ursprung.

Det är fortfarande oklart om smittan kom från djur eller från ett laboratorium, enligt en rapport från USA:s nationella underrättelsechef.

Coronaviruset upptäcktes i Wuhan i Kina i början av 2020.
Coronaviruset upptäcktes i Wuhan i Kina i början av 2020.Foto:Dake Kang

Luntan är en mer omfattande version av den översikt som levererades till president Joe Biden i augusti. I den hette det att landets olika underrättelseorgan har skilda teorier om virusets uppkomst, men att analytiker inte tror att det utvecklades som ett biologiskt vapen. Och majoriteten av underrättelseorganisationerna i USA tror inte att viruset är genetiskt framställt.

Frågan är känslig i USA, där Bidens företrädare Donald Trump anklagade Kina för att ligga bakom viruset.

Kina har inte velat samarbeta fullt ut med de internationella utredningar som gjorts. Men för att komma vidare i frågan om virusets ursprung krävs fullständigt samarbete från Kina, noterar tidningen The Wall Street Journal som har läst rapporten.

Coronaviruset upptäcktes först i Wuhan i Kina. Covid-19 har hittills krävt omkring fem miljoner dödsoffer globalt.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera