USA förlänger kärnenergiavtalet med Iran

USA:s president Donald Trump förlänger sanktionslättnaderna enligt kärnenergiavtalet mellan Teheran och flera världsmakter, men hotar med att det är sista gången. Genom att medvetet skapa osäkerhet kan han ändå sabotera avtalet, enligt experter.

Donald Trump.
Donald Trump.Bild:Manuel Balce Ceneta/TT

Enligt Vita huset är det sista gången Donald Trump godkänner fortsatta lättnader om inte USA:s allierade under den kommande 60-dagarsperioden enas om tuffare krav på Iran.

Samtidigt som USA nu förlänger de sanktionslättnader som är kopplade till kärnenergiavtalet belägger landets finansdepartement 14 iranska individer och företag med sanktioner. En av dem är ayatolla Sadeq Larijani som leder en juridisk myndighet, inrättad efter den iranska revolutionen 1979, och är nära allierad med Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei, rapporterar Reuters.

Om sanktionslättnaderna inte förlängts hade avtalet, som begränsar Irans kärnvapenprogram mot sanktionslättnader, äventyrats. USA:s president måste enligt lag försäkra kongressen var 90:e dag om att Iran lever upp till sin del av avtalet för att det ska fortstätta gälla. Förra gången sköt presidenten över beslutet till kongressen, men sedan kongressen inte aviserat någon resolution kopplad till sanktionerna, var bollen tillbaka hos Trump.

Ett medvetet sätt att skapa osäkerhet, anser Trita Parsi på iransk-amerikanska rådet NIA.

"Även om han förnyar avtalet kan han sabotera det på annat sätt. Han har skapat en sådan enorm osäkerhet kring huruvida avtalet kan överleva. Osäkerheten är en sanktion i sig då europeiska företag, speciellt banker som vill ha en framförhållning på flera år, vägrar finansiera investeringar i Iran. Nu går vi igenom det här dramat var tredje, fjärde månad — och varje gång är det ett sista minuten-besked", säger han.

I Iran är den ekonomiska frustrationen redan stor över att investeringar och jobb uteblir, och stora protester har hållits. Risken är att Iran drar sig ur avtalet snabbare, när fördelarna uteblir.

"Från den iranska sidan hade de förmodligen justerat sina förväntningar genom att vänta ut Trump och sätta mer press mot Europa. Men på grund av protesterna tror jag att iranierna blir allt mer nervösa", säger Trita Parsi.

Om Iran själv säger upp avtalet slipper Trump stå med ansvaret och en kris gentemot Europa. Parsi efterlyser att Europa mer aktivt försvarar kärnavtalet:

"Europa kan skapa en ny bank som inte har tillgångar i USA, eller överlåta åt centralbankerna att sköta investeringar i Iran. Då kan inte USA intervenera."

Trumps rådgivare ser protesterna i Iran som ett tecken på att sabotaget av investeringsflödet till landet fungerar, skriver Reza Marashi på NIA i en analys.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?