ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA-företag förbjuds att sälja till kinesiskt bolag

Det amerikanska handelsdepartementet förbjuder amerikanska bolag att sälja komponenter till den kinesiska leverantören av telekomutrustning, ZTE, under sju år. Detta som straff för att ZTE brutit mot villkoren i ett tidigare avtal. 

Det skriver Reuters.

ZTE medgav i domstol i fjol att det konspirerat för att bryta mot USA-införda sanktioner genom att olagligt leverera amerikanska varor och teknik till Iran. Bolaget betalade 890 miljoner dollar i böter och straffavgifter och ytterligare 300 miljoner dollar kan bli aktuella.

ZTE lovade också att avskeda fyra seniora anställda och disciplinera 35 andra genom att antingen minska deras bonusar eller på annat sätt straffa dem. Dock framkom det nu i mars att ZTE visserligen har avskedat de fyra seniora anställda i fråga, men att bolaget inte infört några disciplinåtgärder mot de 35 andra.

Samtidigt har Storbritanniens nätsäkerhetsmyndighet, NCSC, varnat brittiska telekomföretag för att använda nätutrustning eller tjänster från ZTE eftersom det skulle ha en "långsiktig negativ effekt på säkerheten i Storbritannien", enligt Financial Times.

Den brittiska myndigheten hänvisar till att ZTE är ägt av den kinesiska staten och att nya kinesiska lagar har införts som ger staten stora befogenheter utöva inflytande över företag och individer. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies