ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA-fonderna som står emot dollarraset

  • Claes Hemberg, sparekonom på Avanza. Foto: Jesper Frisk/Aijaz Rahi

Tjurmarknaden på de amerikanska börserna håller i sig, vilket lockar rekordmånga svenskar att placera i USA-fonder. Men sedan Donald Trumps valseger i fjol har dollarn störtdykt och dragit med sig de svenska USA-fonderna i fallet. Och fonden som har de högsta avgifterna är den som tappat mest.

Sedan årsskiftet har den amerikanska dollarn har fallit 11 procent mot den svenska kronan. Börsindexet S&P 500 är däremot upp drygt 10 procent under samma period. Trots börsuppgången ligger genomsnittet för de svenska USA-fonderna hittills i år på minus 0,8 procent.

En av USA-fonderna som lyckats generera en positiv avkastning på svenskarnas kapital är Handelsbanken Amerika Tema.

"Vi har naturligtvis också påverkats av den fallande dollarkursen, närmare 10 procent bara på valutaförändringen", säger Joakim By, fondförvaltare för Handelsbankens Amerika Tema.

Trots den negativa valutapåverkan har fonden en avkastning på 4,8 procent under 2017, vilket är den högsta avkastningen för en svensk USA-fond hittills i år.

En förklaring till att Handelsbankens fond har gått bättre än konkurrenterna är en skepsis till hur snabbt marknaden prisat in Trumps reformagenda. Joakim By berättar att förvaltarteamet efter ett besök i Washington i januari kunde konstatera att reformerna skulle ta mer tid. 

"Marknaden var snabb med att prisa in de reformer som skattesänkningar och infrastruktursatsningar, och valutan gick starkt under Trumps första tid. Men strukturella förändringar tar tid och är svåra att genomföra, vilket har gjort att valutan nu har backat rejält" säger han.

I den andra änden av fondspektrat hittar man SEB Nordamerika Små och Medelstora företag som har genererat lägst avkastning av USA-fonderna, totalt ett tapp på 7,8 procent.

Trots årets dåliga avkastning är det SEB:s Nordamerika-fonder som tar ut de högsta förvaltningsavgifterna. Avgiften ligger på 1,8 procent, att jämföra med genomsnittet på 1,1 procent.

Frank Hojem, presschef på SEB, menar att den dåliga avkastningen beror på en för kort mätperiod.

”Det är alldeles för kort tid att titta på ett halvår, det ger oftast en mer rättvisande bild att jämföra resultatet i ett längre perspektiv”, säger han.

Samtliga fonder som har funnits i mer än 5 år har haft en utveckling på över 100 procent under denna period. Både vinnaren och förloraren av de svenska USA-fonderna hittills under 2017 har haft en utveckling precis över genomsnittet, 120 procent, under de senaste fem åren. Uppgången har gynnat rekordmånga svenska småsparare.

”Svenskarna har köpt på sig mer USA-fonder än någonsin” säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Han menar dock att det inte finns anledning för småspararna att oroa sig för valutapåverkan eftersom svenskarna inte är särskilt exponerade mot den transatlantiska aktiemarknaden.

”Hälften av investeringarna i aktiefonder görs i Sverige, hälften globalt” säger han.

Däremot menar sparekonomen att det finns en stor risk i de heta tekniktunga fonder, i synnerhet bioteknikfonderna.

”Fonder med stor andel teknikaktier, som är populära i USA, är däremot väldigt känsliga för börsrörelser. 60-70 procent av alla börsnoterad bioteknik är dollarbolag, vilket gör att dessa aktier är särskilt utsatta för valutarisken" säger han.

Joakim By förklarar Handelsbankens fondsuccé av fina resultat från de underliggande bolagen under våren. Fondsuccén förklaras bland annat av fina resultat från de underliggande bolagen under våren.

"Nyckeln till den starka utvecklingen är ett antal bolag som haft mycket stark vinstutveckling", berättar fondförvaltaren.

Ett av dessa är Grand Canyon Education, det börsnoterade universitet som steg med nästan 40 procent under årets första sex månader.

"Vi letar så kallade megatrender på marknaden, företag som inte är cykliska utan gynnas av starka strukturella drivkrafter som till exempel förändringar i demografi, produktivitet eller miljö".

Även den amerikanska spelutvecklaren Activision har bidragit starkt till portföljens höga avkastning.

"Förutom en fantastisk produktportfölj är detta ett av bolagen som faktiskt kan komma att gynnas av den försvagade valutan. Exporterande bolag, som Activision, kan få ett uppsving i utlandsförsäljningen, i stället för tvärtom som man tidigare räknat med", säger ha.

Är man däremot en lågriskinvesterare ska man välja fonder med låg förvaltningsavgift, menar Claes Hemberg. SPP:s Aktiefond USA är den stora folkfavoriten och förvaltar nästan tre gånger så mycket kapital som den genomsnittliga svenska USA-fonden.

https://infogr.am/usa_fonderna-3618

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer