Annons

USA: Färre blir av med jobbet

Antalet varsel om uppsägning i USA uppgick till 30.740 i oktober, enligt en undersökning från det privata arbetsförmedlingsföretaget Challenger, Gray & Christmas.

Varslen minskade därmed från 44.324 föregående månad, och sjönk med 39 procent jämfört med motsvarande månad föregående år.

Eftersom statistiken inte är säsongsjusterad kan jämförelsen med motsvarande månad föregående år vara mer relevant.

Under perioden januari till oktober uppgick antalet varsel till 466.352, vilket är 14 procent färre än under samma period 2015. Antalet varsel i oktober var det andra lägsta månadsutfallet under 2016.

"Man kan spekulera i att det stundande valet får arbetsgivare att avstå från större beslut gällande arbetsstyrkan. Vi har dock inte sett samma nedgångar inför tidigare presidentval", säger John Challenger, vd vid Challenger, Gray & Christmas, i en kommentar.

"Denna månads låga utfall är sannolikt mest hänförlig till det faktum att ekonomin är relativt hälsosam och att de flesta arbetsgivare inte tror att det kommer att ändras under de kommande tre till sex månaderna", tillägger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?