Annons

USA enas om stödpaket och utökar flygstopp

USA:s regering och kongressen har enats om ett stödpaket för att mildra de ekonomiska effekterna av coronavirusutbrottet.

President Donald Trump.
President Donald Trump.Foto:Alex Brandon

Det innehåller bland annat skattelättnader och sjukersättning i upp till två veckor för den som måste stanna hemma från jobbet.

Du behöver inte vara orolig om du är sjuk – stanna hemma, var budskapet till folket från vicepresident Mike Pence vid en presskonferens.

Listan med åtgärder är resultatet av intensiva förhandlingar mellan representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, och den republikanske finansministern Steven Mnuchin. Den senare har betonat vikten av skattesänkningar medan Pelosi pressat på för utvidgade sociala skyddsnät.

Kompromissen blev två veckors betald sjukfrånvaro, samt möjlighet till ytterligare tre månader obetald frånvaro för virussmittade som behöver sitta i karantän eller behöver ta hand om sjuka familjemedlemmar.

Vidare utökas stödet till arbetslösa. Finansieringen stärks också av det program som ger stöd till matinköp för 34 miljoner låginkomsttagare samt av Medicaid, den offentligt finansierade sjukförsäkringen för låginkomsttagare.

Paketet innehåller även skattelättnader för små och medelstora företag, samt finansiering av kostnadsfria coronavirustester.

De är gratis så folk behöver inte oroa sig över det, säger president Donald Trump om de virustesterna.

Han har ställt sig bakom stödpaketet, som även väntas röstas igenom i senaten där Republikanerna är i majoritet.

Trump gick till och med så långt att han tackade Pelosi, som han sällan annars har ett gott ord att säga om, för samarbetet.

Presidenten utlyste nationellt nödläge i fredags för att hejda spridningen av viruset och uppger att regeringen därmed kan frigöra 50 miljarder dollar av federala medel för att stötta delstaterna och lokala myndigheter.

Den amerikanska regeringen lägger från och med måndag till Storbritannien och Irland till den lista av europeiska länder som flygningar till och från stoppas.

Det kommer att offentliggöras, säger Trump.

Storbritannien har nu över 800 bekräftade virusfall och över 20 döda.

Trump påpekar att cirka 36 000 människor dör av den årliga influensan i USA. Nu har ett 50-tal människor dött som smittats av coronaviruset.

Vi ska försöka hålla det antalet så lågt som möjligt.

Trump, som varit i närheten av människor som sedan visat sig vara smittade, har också själv låtit sig testas för coronaviruset men att svaret ännu inte kommit.

”Jag tog testet i går kväll”, säger Trump.

Han tackade också alla inblandade parter för ansträngningarna mot virusspridningen, och sade att landet ska ta sig igenom prövningen.

Vi är alla i det här tillsammans.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?