Annons

USA drar sig ur kärnvapenavtal med Ryssland

USA kommer på lördagen påbörja processen för att lämna kärnvapenavtalet med Ryssland, INF. Det meddelade utrikesministern Mike Pompeo på fredagen. 

Foto:Amr Nabil

Beskedet kommer efter att USA under en längre tid ansett att Ryssland bryter mot avtalet genom att placera robotar nära gränsen mot Europa. 

I ett uttalande säger president Donald Trump att Ryssland allt för länge har brutit mot avtalet och utvecklat ett robotsystem som hotar USA:s soldater och allierade.

Han säger vidare att USA är redo att påbörja förhandlingar i frågan med Ryssland. 

INF-avtalet slöts mellan USA och dåvarande Sovjetunionen i slutet av 1980-talet under kalla kriget. Redan i oktober förra året meddelade Donald Trump att han ville dra sig ur avtalet med hänvisning till att Ryssland inte levde upp till sina löften. 

Rysslands president Vladimir Putin uppgav i november att han var beredd att diskutera avtalet men att Ryssland kommer svara med motåtgärder om USA drar sig ur. Både USA och Ryssland har tidigare anklagat varandra för att bryta mot avtalet.

Under hösten rapporterade nyhetsbyrån Reuters att europeiska Nato-medlemmar vädjat till Donald Trump att inte dra sig ur INF-avtalet utan istället försöka samarbeta med Ryssland för att säkerställa att landet följer avtalet regler.

INF-avtalet förbjuder landbaserade missiler med en räckvidd på 500-5.500 kilometer. Missiler som kan avfyras från luften och havet inkluderas inte. Kritiker till planerna på ett amerikanskt utträde ur avtalet har påpekat att Rysslands sjöfartskapacitet är betydligt mindre än USA:s vilket innebär att USA i praktiken är mindre begränsat av INF-avtalet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera