Annons

USA-börserna upp för femte dagen i rad

USA-börserna öppnade uppåt i torsdagshandeln efter att amerikansk konjunkturstatistik visade på en positiv utveckling. Att börserna nu stigit fem dagar i rad får en del bedömare att fråga sig om inte börsfallen är över för denna gång. 

Vissa menar däremot att det är oroväckande att investerare fortsätter att köpa aktier, och att situationen påminner om den inför förra finanskrisen 2007-2008. 

"Mönstret liknar 2007, 2008 väldigt mycket och jag förstår inte varför någon skulle bli exalterad. Jag anser att denna marknad är galen", sade Peter Toogood, investeringschef på Embark Group, till CNBC. 

Vid öppning noterades Dow Jones industriindex 0,9 procent högre till nivån 25.111. Det bredare S&P 500 avancerade 0,6 procent till 2.715 medan Nasdaqs kompositindex höjdes 0,9 procent till 7.206.

Bland enskilda aktier steg Cisco drygt 4 procent, mest i Dow Jones-indexet, efter att bolagets rapport kom in bättre än väntat sent på onsdagen och uppvisade intäktstillväxt för första gången på mer än ett och ett halvt år. Teknikjätten, som fortsatt är högt beroende av försäljning av hårdvara som routers och switchar, kämpar med att öka andelen mjukvara i sin produktportfölj - något som investerare nu tror har börjat ta fart.

Apple ökade 2,3 procent efter att det framkommit att Warren Buffetts investeringsbolag Berkshire Hathaway har ökat sitt innehav i bolaget med 23 procent sedan september förra året. Enligt Bloomberg kan det vara Apples uttalande om att kassan ska användas för utdelning och återköp efter den nya skattereformen som lockat Berkshire att öka innehavet.  

McDonald's aviserade planer på mer hälsosamma menyer, framför allt Happy Meal som blir av med ostburgare som standardalternativ. Aktien ökade 0,5 procent. 

På plus handlades även Oriflamekonkurrenten Avon sedan bolagets rapport - liksom Oriflames samma dag - kom in över förväntan på resultat- om än inte på intäktsnivå. Aktien var upp nästan 8 procent; mycket, men klar mindre än Oriflames samtidiga plus 14 procent.

Även Trip Advisor gjorde bättre ifrån sig än väntat och ökade knappt 12 procent efter att ha visat prognoser för året som överträffade förväntningarna. 

Den amerikanska tioårsräntan handlades en punkt lägre till 2,89 procent.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?