USA-börserna runt nollan efter fredagens glädjerus

USA-börserna inleder den nya veckans handel försiktigt uppåt efter kursrusningen i fredags i spåren av den starka jobbrapporten, förhoppningar kring handelskonflikten med Kina och signaler om en lyhörd Fed.

Foto:Matej Kastelic

USA-dollarn har tappat mot euron på förväntningar om att Federal Reserve ska pausa sin åtstramning av penningpolitiken under 2019.

Under den inledande handeln stiger Dow Jones industriindex 0,2 procent. För det bredare S&P 500-indexet samt teknikorienterade Nasdaq kompositindex handlar det om klättringar om 0,1 procent vardera.

I fredags avancerade USA-börserna med 3-4 procent. De asiatiska börserna öppnade sedan den nya veckan klart högre efter fredagens kurslyft i Europa och USA. Europas aktiemarknader har backat på måndagen efter en inledning på dagens handel i dur.

Kina har goda förhoppningar om att kunna arbeta tillsammans med USA för att lösa handelsspänningarna, uppgav det kinesiska handelsdepartementet på måndagen, efter att de två länderna återupptagit samtalen, rapporterar Reuters. 

Vidare sade USA:s handelsminister Wilbur Ross till tv-kanalen CNBC på måndagen att Kina nu förstår hur beroende dess ekonomi är av USA och att det finns en mycket god chans till ett bra avtal med Kina om handel.

Nedstängningen av viss federal verksamhet i USA fortsätter och går in på sin tredje vecka. Vicepresidenten Mike Pence höll samtal med företrädare för demokraternas ledare i kongressen i helgen. Mötet beskrevs som produktivt av Donald Trump men presidenten är inte beredd att backa från sitt krav på finansiering för någon form av barriär längs gränsen till Mexiko.

På råvarumarknaden har oljepriset fortsatt upp på måndagen. WTI-oljan hade på eftermiddagen stigit drygt 2 procent. Även basmetaller har klättrat ytterligare. 

På bolagsfronten köper Eli Lilly biofarmaföretaget Loxo Oncology för motsvarande en totalsumma på cirka 8 miljarder dollar. Eli Lilly backade 2 procent i förhandeln medan förvärvsobjektet rusade. 

Bland andra aktier avancerade General Electric 3 procent på uppgifter om att private equity-bolaget Apollo Global Management förbereder ett bud på GE:s flygleasingverksamhet. 

Kraftbolaget PG&E rasade 20 procent efter medieuppgifter om att kraftbolaget överväger att ansöka om konkursskydd i och med att  det kan riskera stora skulder i spåren av storbränderna 2017 och 2018 i Kalifornien.

På dagens fortsatta USA-agenda finns industriorder och ISM tjänste-PMI, båda klockan 16.00.

Senare i veckan, på onsdag, kommer protokoll från Feds penningpolitiska möte i december och det kan ge ytterligare ledtrådar om hur snabbt och långt den amerikanska centralbanken är redo att gå med räntehöjningar framöver.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från UpptecAnnons

Upptec sätter global försäkringsstandard

Upptec är ett insurtech-bolag som sedan 2017 har tagit sig an att transformera och digitalisera försäkringsbranschen på ett sätt som både gynnar försäkringsbolagen och försäkringstagaren som idag ställer allt högre krav på transparens, hållbarhet och tillgänglighet. 

Pandemin har ökat trycket ytterligare på försäkringsbolagen att möta sina kunder digitalt och effektivisera sin skadehantering vilket har lett till nya förutsättningar att bedriva en hållbar verksamhet. 

Storaffär mitt under coronakrisen

Under krisen har det Malmöbaserade insurtech-bolaget slutit avtal med ett av världens största försäkringsbolag som omfattar 57 länder. 

– Vi ser det som ett kvitto på att vår mjukvara är världsledande, säger Magnus Franck, VD på Upptec.

Innan jul gick bolaget även ut med ett samarbete tillsammans med Moderna Försäkringar som har valt att använda Upptec Self-Service som möjliggör det att identifiera, värdera och ersätta konsumenten snabbt, korrekt och helt automatiserat utan handläggningstid 24/7. 

Lösning utvecklad i samarbete med försäkringsindustrin

De manuella arbetssätten hos försäkringsbolagen är resurskrävande och innebär ofta att konsumenten inte alltid får en sann värdering. Genom att implementera automatisering kan försäkringsbolagen möta kundens krav och ge optimala förutsättningar för en hållbar, tillgänglig, transparent och trovärdig skadereglering under dygnets samtliga timmar, något som tidigare inte har varit möjligt. 

– Vi har gjort den här utvecklingen tillsammans och upplever att nu när vi går ut med den nordiska standarden globalt gör vi det med våra partners och kunder inom försäkringsindustrin i ryggen. Det är väldigt inspirerande att få vara med på den resan och vi är stolta över att vara ledande, säger Magnus Franck.

Sätter standarden och satsar globalt 

Idag använder 80 procent av försäkringsbolagen i Sverige Upptecs tjänst, samt 70 procent av den norska marknaden. Upptec som är ledande i Europa är nu redo att expandera globalt och genom sitt fokus på kundupplevelse och hållbarhet väcker det innovativa bolaget stort intresse globalt. 

– Efterfrågan på self-service har ökat dramatiskt i både de 15 länder där Upptec är verksamma samt Nordamerika, det märks att försäkringsbolagen är redo att transformera industrin och vi kommer vara deras högra hand i den förändringen, säger Magnus Franck.

Om Upptec

Upptec är ett insurtech-bolag baserat i Malmö som är ledande i Europa på digitaliserade regleringar av skador och automatiserade värderingar av lösöre. Genom Upptec får kunden rätt ersättning utan manuell hantering av försäkringsbolagen.

www.upptec.com 

 

Mer från Upptec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Upptec och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?