1515

USA-börser: Wells Fargo backar efter ny skandal

Börserna i New York rörde sig nedåt när handeln öppnade på fredagen.

Omkring klockan 16.15 hade Dow Jones industriindex backat 0,1 procent till 21.777. Det bredare S&P 500 liksom teknikorienterade Nasdaqs kompositindex var ned 0,3 procent till 2.469 respektive 6.365.

S&P 500-indexet tyngdes av sällanköpsvaror och finansrelaterade aktier medan ledande sektor var energi.

Finanssektorns förlorare var Wells Fargo. Bolaget meddelade på fredagen att de återbetalar 80 miljoner dollar till nästan 500.000 kunder som betalt för bilförsäkringar de inte behövt. Nyheten kom två veckor efter bolaget nått en förlikning om 142 miljoner dollar för att ha skapat runt två miljoner icke auktoriserade konton utan kundernas godkännande, enligt The Street. Aktien noterades 2,6 procent lägre.

Oljebolaget Exxon Mobil redovisade ett resultat per aktie på 0:78 dollar för det andra kvartalet 2017, lägre än analytikernas förväntningar om 0:84 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos. Aktien tappade 2,5 procent.

WTI-oljan handlades 1,1 procent upp medan Brent ökade 1,2 procent till drygt 52 dollar per fat.

Bland oljebolagen som avancerade fanns Chevron och Hess, med 2,7 respektive 3,2 procent.

USA:s bruttonationalprodukt, BNP, ökade med 2,6 procent i beräknad årstakt under första kvartalet. Det visar det den första beräkningen från det amerikanska handelsdepartementet, vilket är det första estimatet. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig analytiker en ökning om 2,7 procent.

Amerikanska läkemedelsbolaget Merck redovisade en försäljning på 881 miljoner dollar för immunterapiläkemedlet Keytruda under det andra kvartalet.

Analytikernas förväntningar låg samtidigt på en försäljning om 793 miljoner dollar, enligt Bloomberg. Mercks aktie var upp 0,1 procent.

Kafékedjan Starbucks var ned 7,8 procent sedan bolaget efter torsdagens stängning sänkt sin prognos för kommande kvartal.

Guggenheim Securities sänkte på fredagen sin rekommendation för aktien till neutral, från tidigare köp.

Även leksakstillverkaren Mattel, bland annat känd för Barbie-dockor, missade analytikernas förväntningar och tappade 8,6 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var 1 punkt lägre vid 2,30 procent.

 Innehåll från Pierce GroupAnnons

Så hjälper Pierce sina kunder att leva ut sin passion – målet är att långsiktigt växa 15-20% per år

Göran Sällvin, Sales and Marketing Director på Pierce, som säljer utrustning, delar och tillbehör för motorcyklar och snöskotrar online.
Göran Sällvin, Sales and Marketing Director på Pierce, som säljer utrustning, delar och tillbehör för motorcyklar och snöskotrar online.

Pierce säljer utrustning, delar och tillbehör för motorcyklar och snöskotrar online – till den grad att man vill växa upp till 15-20 procent per år i genomsnitt på lång sikt.

Förklaringen till tillväxten är förflyttningen av marknaden från offline till online i kombination med bra produkter och en genuin passion för motorcyklar och skotrar bland både personal och kunder.

– Det är det som är så kul att jobba i den här branschen. Det handlar om att hjälpa folk att leva ut sin passion, säger Göran Sällvin, Sales and Marketing Director på Pierce.

Svenska Pierce är Europas något okända e-handelskung inom kläder och tillbehör för motorcyklar och snöskotrar – och företaget är lite av en framgångssaga.

Det grundades 2008 av två hoj-intresserade och entreprenörsdrivna vänner, Stefan Rönn och Daniel Petersén, i ett garage utanför Stockholm. Det som började med import och försäljning av produkter och utrustning för motorcyklar till kompiskretsen har i dag växt till en gigant inom området, med upp till 170 000 produkter i lager och runt 1,5 miljoner ordrar per år. Omsättningen förra året var 1,5 miljarder kronor.

– Jämfört med våra konkurrenter är vi unika inom två områden. Det ena är att vi har en stor geografisk täckning, med närvaro på 17 marknader i Europa och ytterligare försäljning till flera andra länder globalt och likaså stora volymer vilket gör att vi håller bra priser. Det andra är att vi har ett så brett sortiment av egna produkter som vi utvecklat själva. Här är vi pionjärer, säger Göran Sällvin.

Sortimentet säljs genom tre nischade online-butiker: 24MX för motocross- & enduroåkare, XLMOTO för motorcykelåkare och Sledstore för snöskoteråkare.

Sortimentet kan lite grovt delas upp i tre områden: utrustning för föraren, reservdelar för fordonet, och slutligen tillbehör för att sköta fordonet.

Mode, produktutveckling och hojåkande driver försäljningen

Även om antalet motorcykel- och snöskoterförare är ganska stabilt, finns andra faktorer som driver försäljningen.

– För motorcykelåkaren är det mycket styling som kommer in. Man vill förfina och förbättra sin hoj och sätta på rätt tillbehör, och själv klä sig i rätt utrustning. Allt det som förarna har på sig, som kläder och hjälmar, står för ungefär hälften av vår försäljning. Här finns en stor teknikutveckling. Likaså drivs det av ett mode där nya stilar och designer kommer fram men även en stark teknisk utveckling, där det hela tiden kommer nya kläder som är allt mer funktionella och säkra, säger han.

– För motocross och enduro handlar det förutom om styling också om löpande underhåll av motorcykelns delar, när man utsätter den för stora påfrestningar i hård terräng, fortsätter han.

Många i personalen har en stor passion för motorcyklar och snöskotrar. Det gör att personalen och kunderna möts kring något de båda älskar.

– Att köra hoj och snöskoter är en livsstil, en hobby och ett sätt att umgås. Då är det klart att säljare och köpare kan mötas på ett helt annat sätt, säger Göran Sällvin.

Stark tillväxt – nya medarbetare sökes

Pierce, som i mars i år introducerades på Nasdaq-börsen Stockholm, har ett långsiktigt mål att växa 15 till 20 procent per år. 

– Tittar vi på Europa så uppskattar vi marknadsstorleken för både motocross och motorcykel till ungefär 100 miljarder kronor. Vi har fortfarande bara en pytteliten del av den marknaden, så här finns en stor potential för oss, säger han.

Därefter siktar man globalt. Man har redan försäljning till många länder i hela världen, men här finns än mer tillväxtpotential.

För att orka med denna expansionsresa kan det på sikt behövas både mer kapital och nya medarbetare, med kunskaper både inom e-handel och produktutveckling inom detta segment.

– På Pierce finns det fortfarande kvar en entreprenörsanda. Det är en trevlig miljö där man jobbar mycket ihop. Och ja, många av oss åker hoj, avslutar Göran Sällvin.

Läs mer på: www.piercegroup.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pierce Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?