1515

USA-börser: Veckan väntas öppna med svag uppgång

Terminerna för de stora börsindexen i USA låg på lätt plus inför att den nya handelsveckan skulle starta, en vecka när en rad börsjättar ska öppna sina böcker. 

Dollarn har på måndagen handlats nära den högsta nivån på två veckor. Vidare har den amerikanska tioåriga statsobligationen befunnit sig på den högsta nivån sedan årsskiftet 2013/2014 men på eftermiddagen har USA-räntorna överlag sjunkit tillbaka lite. Bakom den tidigare ränteuppgången låg ökad tro på att inflationen ska stiga då ekonomin växer och råvarupriserna stiger. På måndagseftermiddagen vände dock råvarupriserna ned efter nya signaler från USA kring sanktionerna mot det ryska bolaget Rusal.

Vid 15-tiden, med en halvtimme kvar till börsöppning låg terminerna för Dow Jones industriindex och det bredare S&P 500 på 0,2 procent. Terminen för teknikorienterade Nasdaq hade stigit runt 0,3 procent från stängning i fredags. 

Fredagens USA-börser sjönk successivt efter mindre nedgångar inledningsvis. Det var minus för samtliga sektorer i S&P 500. Teknikbolag noterades för tydliga nedgångar, vilket fick sin fortsättning i måndagens Asienhandel, där börserna också sjönk. Europabörserna låg kring nollstrecket en stund före USA-öppning på måndagseftermiddagen. 

USA kan komma att lätta på sanktionerna mot det ryska bolaget Rusal om oligarken Oleg Deripaska frånsäger sig kontrollen, uppger finansdepartementet i USA på sin hemsida på måndagen, enligt Bloomberg News. Aluminiumpriset var vid 15-tiden ned nästan 8 procent och nickel hade backat nästan 6 procent. Ryska Rusal steg efter beskedet medan aluminumrelaterade bolag sjönk i den amerikanska förhandeln, Alcoa med nästan 10 procent och Century Alumium med 5 procent. 

Även andra råvarupriser, inklusive oljan, vände nedåt på eftermiddagen. 

Konsumentvarugruppen Kimberly-Clark avancerade runt 1,5 procent efter bättre resultat än väntat i måndagens kvartalsrapport.

Åt andra hållet gick leksakstillverkaren Hasbro ned 4,5 procent i spåren av en rapport som var sämre än förhandstipsen. Hasbro skyllde bland annat sin sjunkande försäljning på leksaksbutikskedjan Toys R Us kollaps.

Apple, som tappade 4 procent fredags och även gick svagt tidigare i veckan, låg på ett litet plus i förhandeln. 

På den fortsatta agendan för måndagen finns Markit PMI (preliminärt) för april klockan 15.45, försäljning av befintliga bostäder mars klockan 16.00. Whirlpool och Alphabet (Google) kommer med kvartalsrapporter i kväll efter att USA-börserna har stängt, båda aktierna noterades kring oförändrade nivåer inför handelsstarten. 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Därför är en datadriven strategi framtiden för retailsektorn

I den mättade retailbranschens hårda konkurrens blir det allt svårare att differentiera sig. Retailers som nyttjar data för att bli mer kundfokuserade och relevanta är därför vinnarna i slutändan. 

– För att företag ska kunna bli kundfokuserade fullt ut, måste de alltså först bli data-fokuserade, säger Amina Taghaboni, Retail Expert på Snowflake.

Läs Snowflakes whitepaper om Data Cloud 

Förutom att pandemin drev fram en omfattande transformation av många aktörers affärsstrategi, förstärkte den också en trend som länge varit på uppgång; kunderna blir allt mer kräsna och förväntar sig en enhetlig och personifierad upplevelse, oavsett vilken kanal de väljer. Detta gör det till en utmaning att skapa en bra, sömlös kundupplevelse oavsett var kunden är, med riktade och relevanta erbjudanden. 

– Att uppnå det förutsätter att man har insyn i kundens beteenden och behov under köpresan och kan arbeta prediktivt utifrån samlad data. Rätt skött medför det att man kan optimera såväl pris som logistiklösningar och lagersaldo, samtidigt som man skräddarsyr sitt erbjudande utifrån kundens önskemål. För att företag ska kunna blir kundfokuserade fullt ut, måste de alltså först bli data-fokuserade, säger Amina.

Detta kan dock vara lättare sagt än gjort; ofta befinner sig företagsdata i olika system eller datasilos och är bara tillgänglig för ett litet fåtal. Det finns också en omfattande risk för att man stirrar sig blind på sin egen data eftersom förvaltning och uppskalning blir med sådan infrastruktur både tids- och resurskrävande. 

– Många saknar fortfarande tillgång till 360 vy av sin kund i realtid, eftersom man jobbar med rigida och traditionella miljöer som inte lämpar sig för snabba förändringar. Detta gör att beslutsunderlaget blir lidande vilket i längden blir oerhört kostsamt. 

Möjliggör prediktivt arbete

För att erbjuda bästa tänkbara kundupplevelse behövs därmed data från hela ekosystemet. Det räcker inte långt att enbart nyttja intern data såsom kund-, försäljningsdata. Istället krävs samverkan med externa parter, såsom leverantörer och underleverantörer, för att skaffa sig en nyanserad helhetsbild. Det Snowflake erbjuder är möjligheten att både organisera sin egen data och att enkelt koppla samman den med data från andra parter i realtid. 

– Snowflake Data Cloud möjliggör enkel access till all information; den kan skalas upp och ner efter behov och medarbetarna får snabbt den information som krävs för att arbeta med prediktiv analys. 

Läs mer om Data Cloud 

Sköts med en enkel knapptryckning

I Data Cloud finns också Data Market place, en appstore för datasets med tredjepartsdata med anknytning till omvärlden. Amina berättar att det exempelvis kan inkludera vilka trender som råder, hur vädret påverkar köpbeteenden eller vilka regioner som redan har fått sina vaccin – kort sagt parametrar som ger värdefulla insikter i det prediktiva arbetet. 

Med andra ord kan företagen istället fokusera på innovation och utveckling för ökad tillväxt. Det är en enorm konkurrensfördel som ingen annan på marknaden kan erbjuda, avslutar Amina.

Ta reda på mer om Data Marketplace 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?