USA-börser: Varuhusjätten föll tungt

USA-börserna pendlade mellan minus och plus när handeln inleddes på onsdagen.

På valutamarknaden stärktes yenen gentemot dollarn, som brukligt är när investerare söker sig till tillgångar som uppfattas som säkra. Bakom nervositeten finns tvivel om huruvida USA:s president Donald Trump ska lyckas driva igenom sin affärsvänliga politik.

I London utbröt våldsamheter utanför parlamentet under eftermiddagen, bland annat ska en attentatsperson ha knivhuggit en polis och sedan blivit skjuten. Händelsen betraktas tills vidare av Londonpolisen som en terroraktion, enligt Financial Times nätupplaga.

Vid 17-tiden hade S&P 500 stigit 0,2 procent till 2.349. Dow Jones industriindex var oförändrat på 20.665 och Nasdaqs kompositindex var upp 0,4 procent till 5.815.

Bland sektorerna i S&P 500 sjönk telekom, fastigheter och energi, den sistnämnda bland annat till följd av ett fortsatt fallande råoljepris. WTI-oljan handlades ned 0,8 procent samtidigt som Brentoljan blev 1 procent billigare. Chesapeake Energy och Marathon Oil tappade båda 1,3 procent, medan branschens riktiga tungviktare Exxon Mobil och Chevron backade några tiondels procent.

Övriga sektorer noterade små plustecken. Bankerna, som har fallit tungt hittills under veckan, hämtade igen en mindre del av förlusterna. JP Morgan avancerade 0,6 procent medan gårdagens största förlorare Bank of America Merrill Lynch knaprade tillbaka 0,4 procent.

Vid ett möte med republikanska kongressledamöter på tisdagen ökade Donald Trump pressen på ledamöterna och varnade för att de kan förlora sina jobb om de inte röstar för hans hälsovårdsförslag. Tecknen på att det kan bli svårt att få igenom förslaget ökade oron för presidentens företagaragenda i stort.

"Lagförslaget har stora implikationer vad gäller president Trumps planer för den amerikanska ekonomin, eftersom förslaget är avsett att sänka de statliga utgifterna. De pengar som då lösgörs är tänkta att gå till de föreslagna skattesänkningarna, reformer och infrastrukturutgifter", skrev Rabobanks Richard McGuire i ett kundbrev på onsdagen.

Varuhuskedjan Sears, som också står bakom K-Mart, föll tungt och var ned hela 16 procent efter att ha varnat för "betydande osäkerhet" om bolaget kommer att överleva det kommande året.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen backade 1 punkt till 2,40 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?