USA-börser: Väntas öppna på plus

Terminerna för USA-börserna stod på plus inför fredagens öppning. Det politiska dramat i USA, sprunget ur omröstningen om hälsovårdsreformen, fortsätter att styra finansmarknaderna.

De republikanska ledarna i den amerikanska kongressens representanthus planerar att genomföra omröstningen på fredagen. Den skulle ha hållits på torsdagen, men sköts upp efter tvivel om att den skulle få tillräckligt stöd.

President Donald Trump uppges ha krävt att omröstningen ska hållas och om förslaget går igenom kommer det att bli en viktig seger för presidenten och representanthusets talman Paul Ryan. Men om åtgärden blockeras blir det ett pinsamt bakslag som kastar en skugga över Trumps och Ryans förmåga att leverera på sin ambitiösa agenda, bland annat en omfattande skattereform och ett infrastrukturpaket.

Inför börsöppningen uppgav USA:s finansminister Steven Mnuchin att han var optimistisk till att hälsovårdsreformen godkänns. Han sade också att han kommer att försöka få igenom en skattereform innan kongressens sommaruppehåll i augusti, med tillägget att tidsschemat är "optimistiskt", enligt Reuters.

Vid 14-tiden hade terminerna för Dow Jones industriindex och det bredare S&P 500-indexet stigit 0,2 procent medan terminen för teknikorienterade Nasdaq 100 gått upp 0,3 procent, jämfört med torsdagens stängning.

Även om fredagen bjuder på uppgångar går USA-börserna mot en av de sämsta veckorna på flera månader, tyngda av tvivel på Donald Trumps förmåga att få igenom sina vallöften.

På torsdagen föll USA-börserna tillbaka något i den sena handeln då det började bli alltmer tydligt att omröstningen skulle skjutas på framtiden. S&P 500 och Nasdaq sjönk 0,1 procent vardera medan Dow Jones stängde på en oförändrad nivå.

I Europa noterades indexen lägre under fredagen och i Asien stängde indexen mestadels på plus, med Tokyo i topp. å råvarumarknaden handlades oljan något högre och Nordsjöoljan höll sig en bit över 50-dollarnivån, som den noterades under på onsdagen.

Inför börsöppningen visade statistik att orderingången på varaktiga varor i USA steg 1,7 procent i februari, jämfört med månaden före. Analytikerna hade räknat med en uppgång på 1,4 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

På Fed-fronten sade chefen i Dallas Robert Kaplan, under natten mot fredagen, att tre räntehöjningar i år är en "rimlig baslinje". På eftermiddagen talar även Fed-kollegorna Charles Evans och James Bullard på varsitt håll.

Senare på fredagen, klockan 14.45, väntas Markit industri-PMI för mars.

Bland enskilda aktier i förhandeln rusade Micron Technology drygt 13 procent efter att bolaget levererat en stark prognos efter torsdagsbörsens stängning.

Twitter handlades upp 1,3 procent. Mikrobloggen håller på att se över en abonnemangsbaserad premiumtjänst för professionella användare.

Noteringar runt klockan 14.00
(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för Dow Jones +0,22%
Terminen för S&P 500 +0,17%
Terminen för Nasdaq +0,28%
2-åriga USA-räntan +0,0046 till 1,2566%
10-åriga USA-räntan -0,0053 till 2,4141%
Olja, US WTI +0:22 USD till 47:92 dollar/fat
Olja, Brent +0:17 USD till 50:73 dollar/fat
EUR/USD +0,0021 till 1:0804


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?