Annons

USA-börser: Urstark stålsektor lyfts av Trump

New York-börserna inledde måndagen med måttliga uppgångar när valet av Donald Trump till USA-president fortsatte att styra handeln på världsmarknaderna.

Strax efter klockan 16.30 noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,2 procent till nivån 18.880. S&P 500 hade stigit 0,1 procent till 2.165. Tekniktunga Nasdaq Composite var samtidigt ned 0,3 procent till 5.223.

Omsättningen på NYSE var 33 procent över 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var 28 procent över 20-dagarssnittet.

På de ledande Europabörserna pekade indexpilarna lätt upp under eftermiddagen och i Asien sågs en blandad utveckling vid stängning.

Måndagens stora rörelser skedde i stället på valuta- och obligationsmarknaderna. De globala obligationspriserna pressades fortsatt när marknaden spådde att expansiv finanspolitik från Donald Trump kommer att sätta fart på inflationen, vilket i sin tur ger Federal Reserve utrymme att höja styrräntan. Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var 9 punkter upp till 2,24 procent. Samma förväntning gav också en rejäl dollarförstärkning under dagen.

Ingen amerikansk makrostatistik av vikt väntas under måndagen.

Sektormässigt går stålbolag fortsatt starkt på förhoppningar om att Trumps politik ska leda till ökade infrastrukturinvesteringar. US Steel var upp 8,1 procent och AK Steel avancerade 9,5 procent. Båda aktierna gick mycket starkt även under förra veckan.

"Det är många ompositioneringar som sker nu på marknaden till skillnad från att den rör sig som en helhet. Sektorer som förväntas gå bra under Trump går bättre än de som borde klara sig sämre", säger Jasper Lawler, analytiker vid CMC Markets, till Bloomberg.

Fordonselektronikbolaget Harman International Industries rusade drygt 25 procent efter att sydkoreanska Samsung Electronics lagt ett bud på bolaget värt 8 miljarder dollar.

Bland de politiska nyheterna har Donald Trump valt Reince Priebus till stabschef. Reince Priebus är ordförande i Republikanernas nationella kommitté och enligt Reuters signalerar utnämnandet en vilja från Donald Trumps sida att samarbeta med kongressen, efter en valrörelse där han många gånger kritiserat det politiska etablissemanget.

Å andra sidan utsågs Steve Bannon till chefsstrateg i Vita huset. Innan Steve Bannon hoppade på Donald Trumps kampanj var han chef för sajten Breitbart som omhuldats av vita nationalister.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?