Annons

USA-börser: Uppgång spås i väntan på tunga rapporter

USA-börserna väntas bjuda på plusnoteringar när november månads handel inleds på onsdagen.

En hel rad börsbolag rapporterar efter stängning och kvällen innehåller också räntebesked från Federal Reserve. Räntemötet tros dock till stor del bli en icke-händelse i väntan på en räntehöjning som de flesta räknar med kommer i december. Det publiceras inga nya prognoser och hålls ingen pressträff. Marknaderna är mer intresserade av vem som kommer att ta över som Fed-chef och där väntar sig marknaden besked på torsdag.

Omkring klockan 13.50 var terminen för Dow Jones industriindex när 0,6 procent högre. S&P 500-terminen var samtidigt upp 0,4 procent liksom terminen för teknikdominerade Nasdaq 100.

Tisdagens aktiehandel i New York bjöd på lätt stigande index. I Asien steg börserna på bred front och samtliga av regionens större index låg på plus. Även i Europa är det uppåt på de stora börserna.

På råvarumarknaden har såväl oljepris som metallpriser avancerat på onsdagen. Nordsjöoljan noterades runt 61:50 dollar på eftermiddagen.

USA-dollarn har stärkts under dagen och fick lite ytterligare skjuts på eftermiddagen av att privat sysselsättning, enligt ADP Employer Services, ökade mer än förhandstipsen.

US Steel avancerade hela 9 procent i den amerikanska förhandeln efter att ha bjudit på en kvartalsrapport där prognosen blev bättre än väntat.

Tummen upp efter rapportsläpp fick också kosmetikaföretaget Estee Lauder, aktien steg 7 procent, och bioteknikbolaget Allergan (+1,7 procent).

Ytterligare en rad börsbolag bjuder på delårssiffror efter USA-handelns stängning på onsdagen, bland dem Facebook, Tesla, Kennametal, Qualcoom, Steris och Viavi Solutions.

På den fortsatta USA-agendan finns också inköpschefsindex (ISM industri-PMI) klockan 15.00. Indexet steg till 13-årshögsta i september, men spås nu sjunka tillbaka. Andra siffror är definitivt Markit industri-PMI klockan 14.45, bygginvesteringar september klockan 15.00 och oljelager från USA:s energidepartement, DOE, i kväll.

New York-börserna öppnar en timme tidigare än i vanliga fall denna vecka eftersom Sverige redan har ställt om till vintertid.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Atlant FonderAnnons

Trött på låg ränta – Atlant Fonder har intressanta alternativ

Atlant Opportunity har till låg risk gett en marknadsneutral, årlig snittavkastning på 5,4 % under 2016-2019. Låga räntor lär bestå flera år framåt varför Opportunity kan vara ett intressant räntealternativ.

Atlant Opportunity är en marknadsneutral och absolutavkastande fond som eftersträvar att skapa en god avkastning oavsett marknadsutvecklingen. En viktig del för förvaltarteamet –som består av Taner Pikdöken, Nikos Georgelis och Anders Kullberg – är att minimera risker och undvika större förluster. 

– Fonden investerar merparten av kapitalet i företagsobligationer. Ränteportföljen kompletteras med investeringar i tillväxtaktier samt derivatstrategier på främst aktieindex. Derivaten, det vill säga optioner och terminer, används både för att sänka risken i fonden och för att skapa avkastning utöver ränteportföljen, säger Taner Pikdöken. 

Högre avkastning jämfört med företagsobligationsfonder

Atlant Opportunity startade den 1 januari 2016. Fonden har haft en årlig snittavkastning på 5,4 % och ligger i riskklass 3 av 7. I år är avkastningen per 16 november goda 3,5 %. Svenska företagsobligationsfonder har ofta en hög inbördes korrelation och avkastningssiffror som över tid är tämligen lika. 

– Kompletteras en företagsobligationsfond med Atlant Opportunity har avkastningen historiskt blivit högre till bibehållen risk. Sedan fondstart 1 januari 2016 är uppgången 28 % per 16 november 2020 vilket är en klart högre avkastning jämfört med flertalet företagsobligationsfonder, säger Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här 

Risken i många kunders portföljer har ökat markant 

De senaste åren har exponeringen mot tillgångsslag som aktier och High Yield obligationer ökat. Samtidigt har exponeringen minskat mot tillgångsslag som generellt sett har en låg korrelation mot aktier. 

– Det innebär att många idag har alldeles för hög risk i sin portfölj och saknar den viktiga diversifieringen som gör portföljen mindre volatil. På Atlant Fonder arbetar vi mycket med riskminimering och eftersträvar att göra små förlustaffärer de gånger vi har fel. Något som vi i förlängningen är övertygade om leder till en jämnare och högre avkastning med många positiva avkastningsmånader, avslutar Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006 som uteslutande driver aktiv förvaltning av alternativa fonder. De förvaltar 7 fonder med fokus på marknadsneutral och absolut avkastning. Deras vision är att vara en av Sveriges ledande aktörer inom alternativa investeringar. Fondförmögenheten uppgår till cirka 5 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?