1515

USA-börser: Twitter överraskar positivt

Kursrörelserna såg på förhand ut att bli måttliga och försiktiga inför USA-börsernas öppning på onsdagen. Rapportsäsongen rullar vidare och före öppning visade bland andra Glaxosmithkline, Procter & Gamble, Boeing och Twitter upp siffrorna för årets inledande kvartal.

På Europabörserna har de senaste dagarnas rusning under dagen vänts till diskreta nedgångar på de flesta håll.

Strax före klockan 15 var terminerna för Dow Jones industriindex och S&P 500 båda oförändrade. Terminen för Nasdaqs kompositindex var 0,1 procent högre.

Procter & Gamble handlades ned i förhandeln efter att ha rapporterat en krympande vinst, bland annat på grund av den starka dollarn. Även Boeing tappade en dryg procent i förhandeln efter att ha ökat vinsten trots fallande intäkter.

Den så ofta sågade Twitteraktien agerade okaraktäristiskt efter en rapport som visade såväl högre omsättning som vinst, och dessutom ett ökat antal månatligt aktiva användare. Aktien var upp nära 10 procent före öppning.

Förutom rapportflödet riktades det största intresset mot Donald Trumps skatteplan, där detaljerna väntades bli tydligare på onsdagskvällen. Amerikanske finansministern Steven Mnuchin sade enligt Bloomberg News att omläggningen kommer att vara den "största skattelättnaden i amerikansk historia". Mnuchin bekräftade också att den amerikanska bolagsskatten kommer att vara 15 procent. Finansministern sade dessutom att USA kan klara en tillväxt på 3 procent uthålligt.

Efter börsstängning på onsdagen väntades rapport från Elektas konkurrent Varian, men i övrigt såg kvällen ut att bli en sista andhämtningspaus före torsdagens urladdning med rapporter från bland andra Intel, Amazon, Microsoft och Googles moderbolag Alphabet.

 

Noteringar vid 15-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för Dow Jones +0,00%
Terminen för S&P 500 +0,00%
Terminen för Nasdaq +0,07%
2-åriga USA-räntan +0,0112 till 1,2816%
10-åriga USA-räntan -0,0072 till 2,3251%
Olja, US WTI -0,47 USD till 49:09 dollar/fat
Olja, Brent -0,43 USD till 51:67 dollar/fat
EUR/USD -0,0042 till 1:0885Innehåll från SenzaGenAnnons

Säkrare kemikalier utan djurförsök

Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.
Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.

Som innovativt bolag har SenzaGen utvecklat en teknologiplattform för att utvärdera om kemikalier kan orsaka allergiska reaktioner på hud eller i luftvägarna. Genom testerna kan företag i en rad olika branscher undvika allergiframkallande ämnen och sätta säkrare produkter på marknaden samtidigt som antalet djurförsök kan minskas. Metoden har rönt stort intresse och SenzaGen är mitt i en intensiv kommersialiseringsfas med fokus på marknadsföring och försäljning.

SenzaGen grundades 2010 som en avknoppning från Institutionen för immunteknologi vid Lunds universitet. Sedan dess har SenzaGen använt modern teknologi för att utveckla världens för närvarande mest träffsäkra tester i sin kategori och fokuserar på att skapa ett kunddrivet, lönsamt bolag. Ambitionen är att först etablera GARD®-teknologin i Europa och Nordamerika, för att därefter stegvis expandera till utvalda marknader i resten av världen, där intresse redan finns i Asien. Utvecklingen inom testindustrin går mot att ersätta djurförsök med djurfria testmetoder, vilket skapar stora marknadsmöjligheter för bolaget.

– Vår testmetod kombinerar genomiska data från mänskliga celler med maskininlärning vilket ger mycket bättre resultat än djurförsök. För närvarande kommer den största delen av våra intäkter från direktförsäljning men vi distribuerar även våra tester via samarbetspartners i Europa och USA, säger Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.

Lär dig mer om GARD®-teknologin här 

Snabb och kostnadseffektiv testmetod

SenzaGens primära marknader är läkemedelsindustrin, den medicintekniska industrin, kemikalieindustrin och den kosmetiskaindustrin. Inom alla dessa fyra industrier har stora globala kunder använt testmetoden, bland annat läkemedelsbolaget H. Lundbeck A/S och det medicintekniska bolaget Sonova.

– En av våra främsta konkurrensfördelar är att vår testmetod kan hantera de ämnen som traditionellt anses vara svårbedömda och därmed kan tillämpas på alltifrån kosmetika och rengöringsmedel till material såsom tyger, plaster och metaller. Testmetoden är dessutom snabb och kostnadseffektiv jämfört med djurförsök, vilket innebär att vi har ett väldigt attraktivt erbjudande, säger Axel Sjöblad.

Utökat erbjudande 

SenzaGen har fått positivt gensvar från kunder i många branscher då bolagets

tester hjälper dem att fatta rätt beslut redan tidigt i produktutvecklingsprocessen.

– På grund av marknadens efterfrågan och som komplement till GARD® med tester för hud- och luftvägsallergi, utökar vi vårt erbjudande med tester för irritation och korrosion från och med den 1 juli 2021. Det ökade testutbudet är en del av vår kommersialiseringsstrategi och i linje med vår mission att erbjuda de absolut bästa alternativa testerna till djurförsök inom ett antal olika områden. Redan i höst har vi för avsikt att ytterligare öka vårt testutbud, säger Axel Sjöblad.

Om SenzaGen:

SenzaGen är ett svenskt bioteknikbolag som erbjuder den senaste teknikens djurfria tester för att bedöma om kemikalier kan vara allergiframkallande. Med enastående hög träffsäkerhet möter GARD® behoven inom flera industrier och bidrar till att företag kan utveckla, producera och leverera säkrare, etiska och mer hållbara produkter. GARD®-testerna utförs i SenzaGens GLP-godkända laboratorium samt hos utvalda partners i Europa och USA. SenzaGen har sitt huvudkontor i Lund och dotterbolag i USA. SenzaGen är listat på Nasdaq Stockholm First North. Läs mer om SenzaGen här 

Mer från SenzaGen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SenzaGen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?