1515
Annons

USA-börser: Tung börsdag på Wall Street

USA-börserna sjönk rejält på onsdagen under hög omsättning i kölvattnet av de senaste turerna kring Donald Trumps förehavanden med förre FBI-chefen James Comey och uppgifterna om att presidenten ska ha avslöjat hemlig information för Ryssland. Dollarn föll för sjätte dagen i rad.

Bild:TT

Vid stängning var både Dow Jones industriindex och det bredare S&P 500-indexet ned 1,8 procent medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex hade tappat hela 2,6 procent. Nedgången var den största på åtta månader.

Dow Jones och S&P 500 såg sin sämsta dag sedan september. För Nasdaq var det än tyngre och hade sin sämsta dagen sedan Brexit.

"Det som har sjunkit in under dagen är att den politiska osäkerheten sannolikt är något som kommer att vara med oss under en betydande tid", sade Dennis Debusschere, portföljförvaltare vid Evercore ISI, till Bloomberg News.

Sektormässigt gick finans svagt. Investmentbanken Goldman Sachs stack ut med en nedgång på 5,3 procent medan storbankerna Citigroup och JP Morgan sjönk runt 4 procent. Teknikjätten Apple tappade 3,4 procent.

Colgate-Palmolives ägare kan vara öppna för en försäljning av bolaget till en kurs på 100 dollar, uppgav bolagets vd för New York Post. Aktien lyfte närmare 6 procent till drygt 75 dollar.

Efter en rad svaga siffror från amerikanska varuhuskedjor blev Targets rapport desto varmare välkomnad av marknaden. Bolaget överträffade förväntningarna med marginal och aktien stärktes 0,9 procent.

Efter börsens stängning kom nätverksutrustningsbolaget Cisco med delårsrapport. Resultatet var visserligen högre än väntat, men bolagets vinst- och prognoser för det innevarande kvartalet var svagare än vad marknaden hade räknat med. Aktien sjönk 7 procent i den tidiga efterhandeln.

I den riskaverta miljön där kapital sökte sig till obligationsmarknaden sjönk den amerikanska tioårsräntan elva punkter till 2,22 procent. Guldpriset ökade samtidigt för sjätte dagen i rad. Brent-oljan steg emellertid 0,9 procent till 52,13 dollar med stöd av amerikansk oljelagerdata.

 


Ministern: Swedavia måste ha framförhållning

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson menar att Swedavia måste ta höjd för att säkerhetskontroller tar tid i samband med rekryteringar. 

”Man kan också begära lite framförhållning av Swedavia”, säger han. 

Foto:Christine Olsson, Johan Nilsson

Redan i januari varnades inrikes- och justitieminister Morgan Johansson för de långa köerna i säkerhetskontrollerna på Arlanda, rapporterade Di på tisdagen. Varningen levererades i form av ett brev från branschorganisationen Säkerhetsföretagen. Men den utpekade ministern känner sig inte ansvarig för situationen. 

”Säpo har fått mer pengar i vårändringsbudgeten”, säger Morgan Johansson. 

Tillskottet han syftar på handlar om 20 Mkr till ”nödvändiga beredskapsåtgärder och stärka arbetet med att reducera hot och sårbarheter” i den vårändringsbudget som ligger på riksdagens bord. 

Nu är det inte mer pengar som behövs, enligt Morgan Johansson, utan bättre framförhållning från dem som anställer. 

”Om man rekryterar i tid, och går in med de namnen till Säpo i tid, så har man bättre tid på sig att se till att de kommer på plats. Men har man inte den framförhållningen så riskerar man att hamna i de här lägena”, säger han. 

”Man kan också begära lite framförhållning av Swedavia om man ska rekrytera folk.” 

Att ”slarva” med säkerhetskontroller är inte ett alternativ, enligt Morgan Johansson. 

”Det räcker att man missar en eller två, så är det ju en potentiellt väldigt farlig situation”, säger han.

Transportföretagen är en annan branschorganisation som har kastat sig ut i debatten om väntetiderna. Häromdagen krävde man förenklade säkerhetskontroller vid återanställningar. 

Skulle det inte vara möjligt att ha en enklare process för dem som tidigare har haft en anställning i samma roll som återanställs?
”Jag kan inte svara på vilka rutiner Säpo har där, det får du fråga dem om det inte är en regeringsfråga.”

Borde ni samordna er bättre inom regeringen?
”Detta är en typisk myndighetsfråga.” 

I dag är handläggningstiderna vid Säpos säkerhetskontroller tre veckor i snitt, vilket är ”normaltiden för registerprövningar”, enligt Fredrik Hultgren-Friberg, pressekreterare på Säpo.

Om myndigheten har krävt mer pengar för uppgiften är ”sekretessbelagd information.” När tiderna var som längst handlade det om mellan sex och åtta veckor från årsskiftet fram till mars. 

Tisdagen var en bra dag i Arlandas säkerhetskontroll med korta köer, enligt presschef Robert Pletzin, men den kommande långhelgen förväntar han sig ”perioder med långa väntetider.”

”Självklart har vi ett ansvar. Men vi började redan rekrytera i höstas, sen fanns det så sent som i januari en osäkerhet om pandemin”, säger Robert Pletzin i ett skriftligt citat där han även pekar på rekryteringsproblem och långa ledtider för säkerhetsprövningar. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?