1515

USA-börser: Tesla glänste på grå börsdag

Börserna i New York gjorde inget större väsen av sig under måndagens handel utan höll sig tämligen nära nollstrecket.

Investerare intog en avvaktande inställning efter geopolitisk osäkerhet gällande utvecklingen kring Syrien-frågan och tänkbara spänningar runt Koreahalvön.

Det breda storbolagsindexet S&P 500 slutade upp marginella 0,1 procent till nivån 2.357. Dow Jones parkerade på oförändrat till noteringen 20.658 medan Nasdaq var upp högst beskedliga 0,1 procent till indexnivån 5.881.

I sektorväg placerade sig oljesektorn i toppen tack vare stigande oljepris. Även fastighetsaktier noterades där uppe medan telekombolag och banker tillhörde förlorarna.

Tesla steg drygt 3 procent sedan Piper Jaffray höjt riktkursen för elbilstillverkaren till hela 368 dollar – aktien slutade på drygt 312 dollar.

Bolagets marknadsvärde sträcker sig nu till 51 miljarder dollar och har passerat General Motors som tidigare satt på den amerikanska värderingstronen inom bilsektorn.

"Tesla personifierar optimism, frihet, trots och ett knippe andra känslor som andra företag enligt vår mening inte kan kopiera", sade Piper Jaffrays analytiker Alexander Potter, som själv ägt en Tesla-bil under ett tag och träffat bolagets ledning.

Shippingföretaget Dryships fortsatte fredagens tunga fall, då aktien tappade 32 procent, efter en uppgörelse med Sifnos Shareholders och föll ytterligare 11 procent.

Spektrumbolaget Straight Path rusade hela 151 procent efter att telekomjätten AT&T lagt ett bud på totalt 1,6 miljarder dollar.

Inom transportbranschen rullade Knight fram 13 procent medan sektorkollegan Swift steg 24 procent efter att de båda ska fusioneras med varandra.

På räntemarknaden rörde sig den amerikanska tioårsräntan 2 punkter lägre och handlades till 2,36 procent.


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?