Annons

USA-börser: Terminerna pekar uppåt

Efter förra veckans stökiga handel ser fredagens kurslyft på USA-börserna ut att få en fortsättning på måndagen, enligt vad terminerna för de stora aktieindexen indikerade inför handelsstarten. En dollarförstärkning på eftermiddagen ledde till viss dämpning av terminerna när en dryg halvtimme återstod till börsöppningen. 

Marknadsaktörerna riktar intresset mot den amerikanska budgeten, som väntas bli publicerad på måndagen. Vita huset meddelade på söndagen att deras budgetförslag kommer att inkludera 200 miljarder dollar till infrastruktur, 23 miljarder dollar till förstärkt gränsskydd och en minskning av budgetunderskottet med 3.000 miljarder dollar över tio år. 

Vid 15-tiden noterades terminerna för Dow Jones industriindex, för S&P 500 och Nasdaqs kompositindex på plus 0,8-0,9 procent. 

I fredags avslutade USA-börserna uppåt i volatil handel.  Dow Jones industriindex och Nasdaq steg 1,4 procent och S&P 500 ökade 1,5 procent.

De asiatiska börserna stängde på plus, undantaget Hongkong och i Japan var det helgstängt. I Europa har noterats markanta kursuppgångar på måndagen. 

På råvarumarknaderna har oljepriset inlett veckan med stigande priser efter förra veckans prisfall. Metallpriserna låg mestadels på plus på eftermiddagen.

På måndagen framkom att Opec drar upp bedömningen av såväl oljeutbudet utanför Opec samt den globala efterfrågan i år, enligt oljeorganisationens månadsrapport för februari.

Bland enskilda aktier avancerade chiptillverkaren Qualcomm ett par procent efter att sektorkollegan Broadcom, som lagt ett fientligt bud på Qualcomm, meddelat att det säkrat finansiering för uppköpet. 21st Century Fox var upp ungefär lika mycket efter uppgifter om att Comcast överväger att återuppta sitt bud på en stor del av underhållningsbolaget, två månader efter beskedet om en storaffär mellan 21st Century Fox och Walt Disney.

Utöver de amerikanska budgetförslaget är måndagens agenda tunn. Bedömare lyfter fram januariutfallet för USA-KPI på onsdag som fokus för globala marknader i veckan, och som en möjlig ny trigger för högre räntor och starkare dollar.


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?