Annons

USA-börser: Terminerna på minus, GE backar

Veckans aktiehandel i USA väntas inledas med indexnedgångar under fortsatt oro kring om, och i vilken form, den amerikanska skattereformen kan drivas igenom.

General Electric handlades ned något då planer för att vända bolaget avslöjades vid måndagens investerardag. Bland annat ska utdelningen halveras.

En stund före klockan 15 var terminen för Dow Jones industriindex ned 0,4 procent, terminen för det bredare S&P 500 hade backat 0,3 procent och teknikorienterade Nasdaq 100-terminen stod på -0,4 procent.

Förra veckan avslutades med i stort sett oförändrade index under fredagens USA-handel, efter en stark slutspurt. Dow Jones industriindex sjönk 0,2 procent, det bredare S&P 500 gick ned 0,1 procent medan Nasdaq index var oförändrat.

I Asien stack Tokyobörsen ut, med en nedgång på 1,3 procent för Nikkei 225-indexet. Nedgången präglade även de ledande börserna i Europa, där indexen var ned 0,2-1,1 procent.

På råvarumarknaden noterades mindre rörelser i oljepriset och bland metallerna gick nickel upp 1,7 procent.

Amerikanska investerare hoppas på nya besked under veckan kring den amerikanska skattereformen. Det finns fortsatt oenighet mellan kongressens två kamrar om hur de ska gå vidare med reformen, bland annat vad gäller hur den ska finansieras.

På aktiefronten kom jätten General Electric med nyheter kring hur den negativa utvecklingen ska vändas. Industrikonglomeratet meddelade bland annat att utdelningen ska halveras till en nivå på 0:12 dollar per aktie framöver, en åtgärd som uppges kunna hjälpa till att driva tillväxt. Bolaget räknar också med justerad vinst per aktie på 1:00-1:07 dollar för 2018, vilket är lägre än analytikernas snittestimat om en vinst per aktie på 1:18 dollar, enligt Bloomberg News.

Aktien var initialt upp, men kursen vände sedan nedåt med 1,7 procent i måndagens förhandel.

Strax före börsöppningen bekräftade också Qualcomm att det avvisar Broadcoms bud på bolaget, som Qualcomm menar dramatiskt undervärderar bolaget. Qualcomm steg 0,8 procent.

Mattel rusade 23 procent i förhandeln, efter att det efter stängning på fredagen florerat uppgifter om att den rivaliserande leksakstillverkaren Hasbro har lagt ett bud. Hasbro steg 4 procent.

Måndagens agenda är tunn på tunga bolags- och makronyheter, men i veckan väntas USA-statistik i form av KPI, detaljhandel och industriproduktion.


Noteringar klockan 15

(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för DJIA -0,40%
Terminen för S&P 500 -0,33%
Terminen för Nasdaq 100 -0,43%

2-åriga USA-räntan +0,0043 till 1,6584%

10-åriga USA-räntan -0,0160 till 2,3824%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AdnavemAnnons

Adnavem flyttar makten från transportsäljaren till transportköparen

Att importera containrar fulla med gods skall vara smidigt och göras så miljövänligt som möjligt, enligt Andreas Wramsmyr, grundare av Adnavem.
Att importera containrar fulla med gods skall vara smidigt och göras så miljövänligt som möjligt, enligt Andreas Wramsmyr, grundare av Adnavem.

Den multimodala transportkedjan består av ett otal olika aktörer och lager på lager med mellanhänder som köper och säljer tjänster. Det är ofta en krånglig process där det är svårt att välja rätt lösning. Adnavem tillhandahåller en marknadsplats där transportköpare objektivt kan jämföra tusentals olika alternativ på transportkedjor. För att ge bättre insikt i hur logistikkedjan kan anpassas för bästa möjliga resultat erbjuder  Adnavem kostnadsfria webbinar som granskar rådande förutsättningar och möjligheter. 

Logistikbranschen är en konservativ bransch som nu tvingas genomgå en väldigt snabb förändring. I takt med digitaliseringens utbredning ändras nämligen transportköparnas beteende; yngre beslutsfattare förväntar sig en datadriven och transparent process, med direkt tillgång till scheman, priser och tilläggstjänster. Det öppnar också upp för att välja logistiklösningar baserat på exempelvis miljövänlighet, best service, tidsplan, kostnader och mycket annat.

– Att godset levereras helt, rent och i tid är överlag en hygienfaktor, men nu finns också utökade förväntningar på track-and-trace, att bli aviserad vid störningar, att kunna analysera och utnyttja data för ökad effektivitet, hastighet och miljövänlighet och mycket mer, konstaterar Andreas Wramsmyr, vd och grundare av Adnavem.

Data öppnar för automationslösningar

För att detta ska bli verklighet krävs en symbios mellan rätt teknologi och automation, vilket i sin tur kräver stora mängder data. Med komplexa algoritmer, GPS-spårning och AI samlar Adnavem därför allt från scheman över anlöp, avgångar och rutter till prisläge och avvikelserapporter i sin objektiva, digitala marknadsplats. På så vis får kunden direktkontakt med lokala leverantörer och slipper alla mellanhänder; istället kan man snabbt och enkelt jämföra tusentals olika transportkedjor och aktörer, såväl vad gäller pris och hastighet som punktlighet och miljövänlighet.

– Digitalisering och automation har lett till nya möjligheter, som i sin tur påverkar våra alternativ som transportköpare. Det digitala ersätter det manuella och repetitiva, med automatiserade interna och externa processer, vilka i sin tur ger en förbättrad kundupplevelse samt lägger grunden för att genomföra omfattande förändringar av sättet vi handlar med logistik. Den automatiskt insamlade datan hjälper transportköparen att styra processen i realtid genom att möjliggöra kartläggning av godsprocesser digitalt, omedelbar leveransspårning, hantering av godsdokument, fakturering och betalning.

I korthet innebär det möjlighet till att optimera varje enskild transport för att bättre kunna planera sin produktionsverksamhet och sina leveranser till slutkunden. 

Informativa webbinar utan kostnad

Andreas betonar att det många gånger handlar om att kunderna vill ta tillbaka en kontroll de aldrig ens haft, eller visste att de kunde få. Möjligheten uppstår att fatta både enklare, snabbare och bättre beslut och arbeta mer effektivt. 

– Digital samverkan mellan inköp, försäljning, logistik och lager, både i Sverige och Asien, sparar mycket tid för importörer samtidigt som de får kontroll. Varje part har helt enkelt alltid tillgång till information i realtid och gör sin del av jobbet en gång – vid rätt tillfälle. Alla tusentals transportalternativ finns ju där för att du har köpt eller sålt något. 

Mot denna bakgrund belyser Adnavem hela logistikflödet i sina webbinar och visar hur man kan uppnå ökad verksamhetsnytta genom att ta kontrollen över det.

– Vi är övertygade om att det kommer att resultera i en mer levande bransch och ökad tillväxt, vilket gynnar alla parter, avslutar Andreas.

OM ADNAVEM

Genom transparens och effektivitet kommer vi att sänka kostnaden för företag med transportbehov och möjliggöra global tillväxt för stora transport- och logistikleverantörer. 

Se vårt webbinar om Hur digitaliseringen påverkar dig som transportköpare  

Se vårt webbinar på temat Går det att importera hållbart från Asien? 

Läs mer om Adnavems lösningar här: Adnavems webbsida 

Mer från Adnavem

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Adnavem och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?