1515

USA-börser: Terminer pekar mot dämpad veckostart

Terminerna för USA-börserna sjönk inför måndagens handelsstart, i en rekyl efter de senaste veckornas uppgångar. Lägre prisnivåer på råolja och metaller tyngde råvarurelaterat i förhandeln.

Riskaptiten verkar ha dämpats i takt med en förhöjd geopolitisk oro, som utlösts av uppgifter om att Nordkorea avfyrat fyra ballistiska missiler. Vissa investerare uttrycker också en allt större oro för att aktieindexen har stigit för mycket, för snabbt.

Investerare blickar nu mot Federal Reserves räntemöte nästa vecka, efter fredagens tal från Fed-chefen Janet Yellen. Analytiker som Bloomberg News talat med konstaterade att marknaden hade väntat att Janet Yellen skulle bekräfta de redan i stort sett säkra förväntningarna om att räntan ska höjas i mars. Hennes kommentarer var dock inte mer hökaktiga än väntat.

Vid 15-tiden hade terminen för Dow Jones industriindex backat 0,2 procent. S&P 500-terminen och terminen för teknikpräglade Nasdaq 100 var samtidigt ned 0,3 procent.

På fredagen stängde Dow Jones oförändrat på noteringen 21.001 medan S&P 500 och Nasdaq visade marginella uppgångar. På veckobasis har nu S&P 500 stigit sex veckor i rad.

I måndagens handel i Asien var indexutvecklingen blandad, med uppgångar i Kina och nedgångar i Tokyo, och i Europabörserna noterades nedgångar på omkring 0,4 procent.

Bland enskilda aktier backade Marathon Oil och Kinder Morgan drygt 1 procent i måndagens förhandel, i takt med att oljepriset sjönk. Lägre kopparpris bidrog till att Freeport-Mcmoran sjönk 2,7 procent.

General Motors gick ned 1,7 procent. GM ska sälja sin olönsamma europeiska enhet, inklusive Opel och Vauxhall, i en affär värd 2,3 miljarder dollar. GM kommer att ta en redovisningsteknisk kostnad på 4-4,5 miljarder dollar i samband med transaktionen.

På makrofronten blickar man mot statistikrapporter för att få ytterligare signaler inför Federal Reserves räntebesked nästa vecka. Handlare prisar emellertid in en 96-procentig sannolikhet för en höjning från Fed, skriver Bloomberg News.

Måndagens agenda bjuder på industriorder för januari, som presenteras klockan 16.00, men veckans amerikanska huvudnummer blir med all säkerhet fredagens sysselsättningsdata för februari.

Noteringar vid 15-tiden 
(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för Dow Jones -0,24%
Terminen för S&P 500 -0,32%
Terminen för Nasdaq -0,28%
2-åriga USA-räntan +0,0002 till 1,3053%
10-åriga USA-räntan +0,0037 till 2,4817%
Olja, US WTI -0:21 USD till 53:22 dollar/fat
Olja, Brent -0:09 USD till 55:85 dollar/fat
EUR/USD -0:0024 till 1:0598Innehåll från GIABAnnons

Så erbjuder GIAB strategiskt och praktiskt konsultstöd i omställningen till en cirkulär ekonomi

Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.
Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.

Världen är ungefär åtta procent cirkulär – men för att nå de globala hållbarhetsmålen behöver den andelen öka avsevärt. Hållbarhetsaktören GIAB ser en stark potential och vill nu hjälpa andra företag och organisationer i hur man bäst ställer om till en cirkulär verksamhet. 

– Vi har gjort det själva och kan bidra med den praktiska kompetensen, säger Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB.

GIAB grundades 2012 och har snabbt etablerat sig som en viktig aktör inom återbruk och hållbarhet, med kunder och samarbetspartners inom allt från försäkringsbranschen till e-handeln. Gemensamt för de olika affärsområdena är att de utgår från bolagets kärna: filosofin om den cirkulära ekonomin.

– Cirkulär ekonomi handlar i grunden om att frikoppla ekonomisk tillväxt från miljöpåverkan. Genom att återbruka i stället för att producera och konsumera nytt minskar trycket på jordens resurser och saktar ner systemet, menar Andreas.

Ett praktiskt exempel på hur de arbetar med den cirkulära modellen är webbshopen returhuset.se, där en mängd olika produkter säljs som först genomgått en bedömning, gradering och värdering innan de slutligen rekonditioneras och görs redo för försäljning. 

GIAB Consulting

Att bedriva verksamhet utan att påverka miljön är inte omöjligt, men det kräver kunskap och omställning. GIAB har under de senaste åren tagit all den erfarenhet de har i organisationen och utvecklat affärsområdet GIAB Consulting. De har bland annat samarbetat med IKEA för att utveckla deras återbruksarbete, något som resulterade i att GIAB var med och utformade världens första IKEA-second hand-butik med tillhörande renoveringsverkstad. De har dessutom hjälpt till att ta fram Sveriges första klimatneutrala måleritjänst tillsammans med Schööns måleri.

– Vi blev utvalda tack vare den praktiska hands on-expertisen vi besitter när det kommer till cirkulär ekonomi. Vi är inte bara strategiska, utan får saker att hända säger Emma Nilsson som jobbat som hållbarhetskonsult på GIAB i över två års tid.

Cirkulär ekonomi halva lösningen

Efterfrågan på cirkulär expertishar ökat de senaste åren och GIAB ser hur de kan spela en fortsatt viktig roll i att få företag att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

– Återbruk är en liten bransch som befinner sig under stark tillväxt. Vi måste alla bli bättre – en cirkulär omställning är halva lösningen på klimatkrisen, avslutar Andreas.

Om GIAB

GIAB:s kärnverksamhet ligger i att utveckla, implementera och kommersialisera affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi. Konsultverksamheten erbjuder spetskompetens och rådgivning inom områdena cirkulär affärsutveckling, hållbara investeringar, hållbar produkt- och designutveckling, hållbart varumärkesbyggande, hållbarhetsredovisning samt klimatkalkyleringar.

Läs mer på www.giabnordic.se 

 

Mer från GIAB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GIAB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?