Annons

USA-börser: Terminer kvar på plus trots svag jobbrapport

USA-börserna väntas fortsätta uppåt när fredagens handel drar i gång. En svag jobbrapport, som presenterades inför öppningen, satte spår i form lägre amerikanska marknadsräntor och en försvagning i dollarn.

Ingen större reaktion märktes dock i terminerna för aktieindexen, som låg kvar på plus.

Den viktiga rapporten visade att antalet sysselsatta i USA ökade med 156.000 personer i augusti, vilket var mindre än väntade 180.000 i Bloomberg News enkät bland ekonomer.

Sysselsättningen de två föregående månaderna reviderades samtidigt ned med sammanlagt 41.000 personer medan timlönerna ökade 0,1 procent, mindre än förväntade +0,2 procent. Arbetslösheten steg till 4,4 procent, från 4,3 procent föregående månad. Väntat var 4,3 procent.

Vid 15-tiden noterades terminerna för Dow Jones industriindex, det bredare S&P 500 och teknikorienterade Nasdaq alla tre på uppgångar kring 0,3 procent.

Dow Jones indexet väntas därmed kunna bryta igenom den psykologiskt viktiga 22.000-nivån, efter att på torsdagen ha stigit 0,3 procent för att stänga på 21.952. S&P 500 gick samtidigt upp 0,6 procent och Nasdaq stärktes 1 procent.

Volymerna kan dock bli något tunnare än vanligt, då flera på finansmarknaden startar långhelgen tidigt inför måndagens firande av Labor Day.

I Europa har rätt rejäla uppgångar noterats under fredagen. Indexen i Paris och Frankfurt var upp 0,9 procent.

Bland råvarorna sågs ett något lägre oljepris medan basmetallerna handlades upp överlag.

På fredagens fortsatta makroagenda i USA står statistik i form av definitivt industri-PMI från Markit (klockan 15.45) och klockan 16.00 väntas ett definitivt industri-PMI från ISM för augusti, definitivt Michiganindex samt bygginvesteringar för juli.

På aktiefronten stack Lululemon ut i förhandeln med en kursuppgång på 6,3 procent. Det kanadensiska sportklädesbolaget, som är mest känt för sina yogakläder, överraskade med att öka sina intäkter med 13 procent andra kvartalet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?