Annons

USA-börser: Telekom upp på stigande börs

USA-börserna öppnade i oregelbunden tendens under fredagen. Tidigare återhämtning som varit tongivande för veckan kom därmed av sig. Sedan början av veckan har S&P 500 stigit med drygt 4 procent och hittills har indexet återtagit mer än hälften av nedgången från förra veckans korrektion.

Eftermiddagens amerikanska konjunkturstatistik medförde inga större rörelser på New York-börserna. Exempelvis var Michiganindex, som visar sentimentet hos konsumenterna, på en stark nivå som rankas som den näst högsta på 14 år.

Dollarn har fortsatt försvagats i veckan. Dollarindex som mäts mot de mest betydelsefulla valutorna har fallit med 1,6 procent i veckan. Motsatt rörelse har oljepriset haft - det har efter tidigare nedgångar i samband med en turbulent aktiemarknad.

"Det kan vara så att marknaden tycker att Federal Reserve inte kommer att vara så aggressiva den här gången. I valet mellan inflation och tillväxt kommer det att luta åt att man stödjer tillväxt och därför inte kommer att höja räntorna så mycket som Fed normalt gör i en period med hög inflation" säger Marshall Gittler, strateg på ACLS Global, i ett marknadsbrev rapporterat av Market Watch.

Efter en timmes handel noterades Dow Jones industriindex 0,3 procent högre och även det bredare S&P 500 avancerade 0,3 procent. Tekniktunga Nasdaq var också upp 0,3 procent.

Inom S&P 500 var telekom bästa bransch medan energi, där oljebolagen finns med, tyngde något.

På aktiemarknaden kom nya uppgifter kring halvledarbolaget Qualcomm. Bolaget har valt att värja sig mot det bud som Broadcom erbjudit men håller fortsatta samtal öppna. Budet anses enligt Qualcomms styrelse vara för lågt och dessutom fullt av risker då konkurrenslagar kan förhindra ett samgående. Qualcomm-aktien var ned marginellt med 0,3 procent.

Coca Cola var upp 0,6 procent efter att fjärde kvartalets justerade vinst per aktie slagit marknadsförväntningarna. För helåret 2018 spår dryckesjätten en organisk intäktstillväxt på 4 procent och en ökning av vinsten per aktie på 8-10 procent.

Kraft Heinz, som bland annat tillverkar Heinz ketchup, tappade 5 procent efter en svag kvartalsrapport. Försäljningen var lägre än väntat och bolaget hänvisade till försämrad efterfrågan på USA-marknaden.

Den amerikanska tioårsräntan handlades oförändrad till 2,19 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?