1515
Annons

USA-börser: Teknikjättar i topp av positiv börs

USA-börserna fortsatte att stiga på fredagen efter att aktiemarknaden skakat av sig en jobbrapport som kom in svagare än väntat.

Uppgångarna förstärktes mot slutet av handeln och stängningen skedde nära dagshögsta nivåer. Flera tunga teknikaktier fanns bland vinnarna, men även hälsovård gick starkt.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,8 procent till 25.295. S&P 500 steg 0,7 procent till 2.743 medan Nasdaqs kompositindex stärktes 0,8 procent till 7.136.

Jobbrapporten visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 148.000 personer i december. Förhandsförväntningarna pekade på att sysselsättningen skulle ha ökat med 190.000 personer och utfallet var alltså något svagare. Arbetslösheten var dock oförändrad på 4,1 procent för tredje månaden i rad, vilket var i linje med förväntningarna.

Ed Keon, förvaltare vid Prudentialägda QMA, noterade att lönerna och produktiviteten för närvarande ökar i ungefär samma takt, vilket bör bädda för fortsatt solid vinstutveckling i företagen och en inflation som är under kontroll.

"Det är möjligt att vi är på gränsen till en ny produktivitetsrevolution", sade han till AP, och fortsatte:

"I så fall är det goda nyheter för löner, goda nyheter för vinster, goda nyheter för ekonomisk tillväxt och goda nyheter för aktiemarknaden".

Sett till sektorerna inom S&P 500 noterades de flesta högre och starkast för dagen var informationsteknik. På minus fanns för dagen enbart energi, som föll tillbaka något i takt med råoljepriset.

Bland enskilda aktier stod bryggeriet Constellation Brands ut med en nedgång på 2,6 procent. Nedgången kom efter en omsättningssiffra som kom in klart under analytikernas förväntningar under det brutna räkenskapsårets tredje kvartal.

Chiptillverkaren Xilinx lyfte drygt 5 procent och aktien fick sällskap uppåt av e-handelsbolaget Ebay som var upp nära 3 procent.

Cisco ökade 1,4 procent efter att Bank of America Merrill Lynch höjt sin rekommendation för aktien till köp.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 2 punkter till 2,47 procent.

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera