USA-börser: Teknikjättar i topp av positiv börs

USA-börserna fortsatte att stiga på fredagen efter att aktiemarknaden skakat av sig en jobbrapport som kom in svagare än väntat.

Uppgångarna förstärktes mot slutet av handeln och stängningen skedde nära dagshögsta nivåer. Flera tunga teknikaktier fanns bland vinnarna, men även hälsovård gick starkt.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,8 procent till 25.295. S&P 500 steg 0,7 procent till 2.743 medan Nasdaqs kompositindex stärktes 0,8 procent till 7.136.

Jobbrapporten visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 148.000 personer i december. Förhandsförväntningarna pekade på att sysselsättningen skulle ha ökat med 190.000 personer och utfallet var alltså något svagare. Arbetslösheten var dock oförändrad på 4,1 procent för tredje månaden i rad, vilket var i linje med förväntningarna.

Ed Keon, förvaltare vid Prudentialägda QMA, noterade att lönerna och produktiviteten för närvarande ökar i ungefär samma takt, vilket bör bädda för fortsatt solid vinstutveckling i företagen och en inflation som är under kontroll.

"Det är möjligt att vi är på gränsen till en ny produktivitetsrevolution", sade han till AP, och fortsatte:

"I så fall är det goda nyheter för löner, goda nyheter för vinster, goda nyheter för ekonomisk tillväxt och goda nyheter för aktiemarknaden".

Sett till sektorerna inom S&P 500 noterades de flesta högre och starkast för dagen var informationsteknik. På minus fanns för dagen enbart energi, som föll tillbaka något i takt med råoljepriset.

Bland enskilda aktier stod bryggeriet Constellation Brands ut med en nedgång på 2,6 procent. Nedgången kom efter en omsättningssiffra som kom in klart under analytikernas förväntningar under det brutna räkenskapsårets tredje kvartal.

Chiptillverkaren Xilinx lyfte drygt 5 procent och aktien fick sällskap uppåt av e-handelsbolaget Ebay som var upp nära 3 procent.

Cisco ökade 1,4 procent efter att Bank of America Merrill Lynch höjt sin rekommendation för aktien till köp.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 2 punkter till 2,47 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?