USA-börser: Teknik tar täten i blygsam uppgång

När veckans sista handelsdag inleddes på New York-börserna steg ledande index försiktigt, i spåret av det politiska skeendet i USA med en förestående omröstning om hälsovårdsreformen AHCA, American Health Care Act.

De republikanska ledarna i kongressens representanthus vill hålla omröstningen på fredagen. Den skulle ursprungligen ha hållits på torsdagen, men sköts då upp på grund av tvivel om den skulle få tillräckligt stöd.

President Donald Trump ska ha krävt att omröstningen hålls på fredagen och om hans förslag går igenom vore det en viktig seger. Om åtgärden i stället blockeras blir det ett bakslag som skapar osäkerhet om Trumps och representanthusets talman Paul Ryans förmåga att få igenom sin ambitiösa reformagenda.

Senaste uppgiften är att omröstningen ska hålla omkring klockan 21.45 svensk tid på fredagskvällen.

Strax efter klockan 17 var Dow Jones industriindex oförändrat på 20.653. Det bredare S&P 500 stärktes 0,2 procent till 2.350, medan det teknikorienterade Nasdaqs kompositindex handlades upp 0,5 procent.

Trots fredagens uppgång har den gångna veckan varit en av de sämsta på USA-börserna sedan presidentvalet i november och skälet är nyväckt tvivel på Trumps förmåga att faktiskt få igenom sina vallöften.

Orderingången på varaktiga varor i USA steg 1,7 procent i februari jämfört med månaden före. Det var något högre än de 1,4 procent analytikerna hade räknat med, enligt Bloomberg News snittprognos.

I Europa handlades flera ledande börser ned på fredagen medan Asienbörserna tidigare under dygnet i de flesta fall steg, med Tokyo i topp. På råvarumarknaden handlades oljan sidledes, med Nordsjöoljan Brent omkring 50:50 dollar och WTI-oljan på cirka 47:80 dollar.

Teknik var den enskilda sektor som gick bäst i New York på fredagen. Bland enskilda aktier rusade chiptillverkaren Micron Technology nästan 9 procent efter att ha levererat en stark prognos och resultat som var betydligt bättre än analytikernas förväntningar efter stängning på torsdagen. Datalagringsföretaget Western Digital var en annan vinnare med en uppgång på cirka 4 procent.

Mikrobloggen Twitter handlades upp 2,4 procent. Bolaget håller enligt uppgift på att se över en abonnemangsbaserad premiumtjänst riktad till professionella användare.

Flera banker avancerade efter att ha fått rejält med stryk under den gångna veckan. Wells Fargo handlades 0,6 procent högre, JP Morgan var upp 0,3 procent och US Bancorp 0,2 procent.

Räntan på en amerikansk tioårig statsobligation backade 2 punkter till 2,40.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från IDURAnnons

IDUR hjälper svenskar till rätt tjänstepension

En av fem svenskar får fel tjänstepension inbetald varje månad visar analyser gjorda av IDUR på fler än 300 000 tjänstemän i Sverige. Som arbetstagare kan det innebära förlorade pengar helt i onödan samtidigt som det är ett avtalsbrott av arbetsgivaren att inte betala in korrekt belopp. Tjänstepensionen är ofta en vital del för den framtida privatekonomin och bör därför betraktas som uppskjuten lön. 

– De allra flesta har i sitt anställningsavtal en överenskommelse med sin arbetsgivare om pension men olyckligtvis är det extremt få med insyn och kunskap huruvida löftet om pension efterlevs. Problemet är att också arbetsgivaren har svårt att kontrollera om avsättningarna de gör är korrekta, säger IDURs Key Account Manager och försäljningschef Peter Lundgren.    

En oberoende part åt arbetsgivaren

Sedan 2002 har IDUR fungerat som en oberoende part åt arbetsgivare inom tjänstepensioner men kunskapen och erfarenheten innanför området sträcker sig i över fyra decennier. Aktörer med mellan 100 - 13 000 anställda använder sig idag av IDURs tjänster och totalt administrerar företaget cirka 80 000 personer per månad. IDUR har specialiserat sig på att hjälpa företag med att säkerställa att de följer de ingångna pensionsavtalen.

Exempel på företag som använder IDURs administrationstjänst är AstraZeneca, SAS och Securitas Sverige AB.

 – Arbetsgivaren har ett anställningsavtal med de anställda som de vill följa. Besparingarna som görs om de rättar till avvikelserna i pensionsavsättningarna innebär att vår tjänst ofta är självfinansierad. Samtidigt vet de anställda att de alltid får korrekt avsättning till sin tjänstepension, säger Peter Lundgren.

Tjänstepensionsanalys och administration 

IDUR erbjuder idag två olika typer av tjänster för att säkerställa att korrekt avsättning till tjänstepension görs och över 100 företag har idag använt sig av de olika tjänsterna. Det första steget är ofta en genomlysning av arbetsgivarens lönesystem och anställda. 

– Vi går in i lönesystemet och tittar noggrant på lönearterna för att säkerställa att de ligger rätt kodade så att de lönearter som faktiskt är pensionsgrundande också är kodade så. Därefter säkerställer vi att de pensionsgrundande lönearterna ackumuleras som de ska för att generera en korrekt pensionsgrundande lön samtidigt som IDUR även kontrollerar status på varje individ så att allt blir korrekt inrapporterat. 

Utöver det har flera företag hoppat på IDURs administrationstjänst av löpande karaktär. Där hjälper IDUR företag att administrera deras tjänstepensioner och rapportera pensionsavsättningar. 

– Vi administrerar hela tjänstepensionen och ser till att allt går rätt till. I samband med  lönekörningen skickar arbetsgivaren en fil till IDUR med information om de anställda. Därefter ansvarar IDUR för att samtliga uppgifter och händelser som påverkar de anställdas tjänstepensioner rapporteras korrekt, avslutar Peter Lundgren.

Fakta

IDUR är arbetsgivarens oberoende part inom tjänstepensioner.

IDUR grundades 2002 och ägs sedan 2016 av Azets som verkar inom BPO, dvs outsourcing av administrativa tjänster. Vår kunskap och erfarenhet inom tjänstepensioner sträcker sig över fyra decennier. 

Kontakt: peter.lundgren@idur.se 

https://www.idur.se/ 

 

Mer från IDUR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IDUR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?