1515
Annons

USA-börser: Storbanker faller efter rapportbesvikelser

Amerikanska börser stiger på onsdagen med teknikaktier i topp samtidigt som banker backar efter rapporter.

Vid 16.20-tiden var Dow Jones industriindex upp 0,5 procent till nivån 25.911. Det bredare S&P 500 steg 0,3 procent till 2.784. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg 0,3 procent till nivån 7.245.

Bland sektorer gick dagligvaruaktier starkast följt av IT och hälsovård. Tyngre gick det för telekom och finans.

IBM steg 2,3 procent till omkring 167:50 dollar efter att Barclays höjt rekommendationen för aktien till övervikt och samtidigt höjt riktkursen med 59 dollar till 192 dollar.

"Än så länge är allt bra vad gäller rapporter, även om säsongen är ung och värderingarna är höga nog att Wall Street kommer kräva en väldigt bra säsong. Om företag levererar bra vinst men inte omsättning kan de straffas", sade Craig Birk vid Personal Capital, enligt Marketwatch.

Bankerna Goldman Sachs och Bank of America levererade kvartalssiffror före onsdagens öppning. Goldman Sachs intäkter var lite bättre än väntat men tradingintäkterna var under analytikernas förväntningar. Aktien backade 2,9 procent. Bank of America tappade 2,1 procent efter resultat som var sämre än väntat till följd av effekter från skattereformen.

Ford backade 5,6 procent i spåren av de preliminära rapportsiffrorna som släpptes på tisdagskvällen samt en prognos för 2018 som tyder på en vinstnedgång i år. I fjol var den preliminära justerade vinsten 1:78 dollar per aktie och för i år räknar fordonsbolaget med 1:45-1:70 dollar.

GE fortsatte tisdagens tapp, ned ytterligare 3,9 procent, efter att på tisdagen ha aviserat en stor engångspost relaterat till bolagets försäkringsverksamhet.

Under onsdagen väntas också tal från Fed-ledamöter, Charles Evans och Loretta Mester, samt centralbankens konjunkturrapport, Beige Book, som publiceras klockan 20.00.

Den amerikanska tioårsräntan steg 1 punkt till 2,55 procent.

Innehåll från InyettAnnons

Brister inom internkontrollen ökar risken för bedrägeriförsök

För att identifiera fel, misstag och i värsta fall bedrägerier behöver ett företag kontrollera varje faktura. Problemet är att tiden ofta inte räcker till.

– Mycket går på slentrian när man godkänner leverantörsbetalningar, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

En faktura godkänns av någon i organisationen, som kanske inte alls har det som primär uppgift, och sedan ska den attesteras av ekonomiavdelningen där man inte ser någon anledning att ifrågasätta en godkänd faktura. Betalningen skickas iväg – och förhoppningsvis är allt i sin ordning. Men tyvärr är så inte alltid fallet.

– Betalar man in många fakturor per dag är det omöjligt att till exempel kolla upp om leverantören är ett aktivt bluffbolag eller precis har blivit av med sin F-skatt. Det tar alldeles för lång tid, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett, som har en plattform inom säkra betalningar.

Magnus Månsson, vd på Inyett.
Magnus Månsson, vd på Inyett.

Kollar upp leverantören i realtid

Enligt en undersökning från Inyett, som varje år läser av 60 miljoner transaktioner, ligger kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Då handlar det om allt från betalningar till bluffbolag och gironummer som inte längre är aktiva till betalningar med avvikande betalmönster och leverantörer som har gått i konkurs.

– Hela idén med vår automatiserade lösning är att se till att våra kunder undviker misstag, risker och bedrägerier i samband med leverantörsbetalningar. Vårt system får tillgång till all viktig information på bara någon sekund.

”Det knöt sig i magen”

Magnus Månsson lyfter ett exempel med en kund som hade klickat iväg en betalning på över 30 000 kronor till fejkat annonsbolag, men som tack vare en varning från Inyetts tjänst lyckades stoppa transaktionen innan den gick igenom.

– Kunden berättade hur det knöt sig i magen när systemet varnande för bolaget med en röd flagga. Det är ingen som vill behöva stå till svars för att man har slösat bort tusentals kronor.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Flygplatschefen: Inget kaos på Arlanda i höst

Swedavia har fått mycket kritik för sommarens långa köer till säkerhetskontrollen på Arlanda. Bemanningen har nu förbättrats och resenärer kan förvänta sig kortade kötider, enligt det statliga bolaget. Flygplatsen väljer även att ta bort regeln att komma tidigast tre timmar före avresa.  

Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.
Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.Foto:Ali Lorestani/TT/Anna Bredberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera