Annons

USA-börser: S&P 500 mot rekordnivåer

New York-börserna började, ännu en gång, med mycket små indexrörelser på fredagen. För den gångna månaden och det senaste kvartalet går USA-börserna ändå mot tydliga plus.

Inför öppningen presenterades statistik som visade ett något lägre index för kärninflationen, något som satte en viss press på dollarn. Sett över veckan har dock dollarn stärkts och räntorna stigit, i spåren av Fed-signaler om att en räntehöjning i december finns kvar på bordet, i kombination med skattesänkningsambitionerna.

Chicagos inköpschefsindex som lades fram på eftermiddagen svensk tid var 65,2 för september månad, vilket var långt högre än förväntningarna som låg på 58,7, enligt Bloomberg News enkät. Klockan 16.55, svensk tid, var Dow Jones industriindex oförändrat vid 22.369, medan det bredare S&P 500 gick upp 0,1 procent till rekordhöga noteringen 2.514. Nasdaqs kompositindex avancerade 0,3 procent till 6.472.

På torsdagen visade Dow Jones och S&P 500 marginella uppgångar och Nasdaqs kompositindex stängde i stort sett oförändrat. Asienbörserna visade små uppgångar på fredagen men med en tydlig uppgång i Hongkong. I Europa tog de ledande indexen ordentlig fart på eftermiddagen med uppgångar på en halv procent eller mer i många fall. För handelsmånaden september som stänger på fredagen noteras i USA uppgångar på 3-4 procent för de stora indexen.

"September månad har innehållit bra nyheter för den amerikanska aktiemarknaden eftersom president Trump har aviserat det initiala ramverket för skattereformen", skriver Naeem Aslam, chefsanalytiker vid Think Markets UK, i en analys enligt Marketwatch.

Bland enskilda aktier visade matproducenten Tyson Foods upp ett kurslyft på 4,9 procent. Sent på torsdagen höjde bolaget, som är en av USA:s största köttproducenter, sin prognos för helårsresultatet med hänvisning till en bättre utveckling än väntat inom biffsegmentet. Även generikabolaget Mylan utvecklades starkt och steg 3,4 procent medan kasinokungen Steve Wynns aktie lyfte 3 procent. Bland dagens förlorare fanns råvarubolaget Freeport-McMoran som sjönk 2,8 procent, samt restaurangkedjan Chipotle som backade 2 procent. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?