1515

USA-börser: Små rörelser i väntan på orkan

Handeln på Wall Street gjorde inget större väsen av sig under torsdagen. Detta efter att de ledande USA-indexen stärktes något under onsdagen efter en tillfällig höjning av det så kallade skuldtaket, vilket senaten gav grönt ljus för under torsdagskvällen.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex tappat 0,1 procent medan det bredare S&P 500 var i stort sett oförändrat. Det teknikorienterade Nasdaq 100 var dock 0,1 procent högre.

Sektormässigt noterades fastigheter och hälsovård högst upp medan finans och telekom låg klart i botten. Oro för vad stormen Irma kan ställa till med i Florida, och då särskilt i Miami-området, tyngde finanssektorn. Bank Of America, Citigroup och JP Morgan sjönk alla nästan 2 procent.

På statistikfronten redovisades betydligt fler nyanmälda arbetslösa än väntat, dock klart påverkat av stormen Harveys härjningar. På stormfronten hålls nu alltså ett extra öga på Irma som snart väntas dra in över delstaten Florida.

På Korea-halvön har den amerikanske presidenten Donald Trump sagt att militära åtgärder inte är hans första hands-alternativ men att det inte kunde utesluts. Ett budskap han upprepade på torsdagskvällen. Tidigare i veckan har uppgifter gjort gällande att Nordkorea skulle kunna komma att avfyra en ny missil under helgen.

Bland enskilda bolag rusade Go Pro, som tillverkar actionvideokameror, med 12 procent. Bolaget räknar nu med att såväl intäkter som bruttomarginal för tredje kvartalet hamnar i den högre delen av tidigare prognoser.

Bokhandelskedjan Barnes & Noble missade däremot förväntningarna och aktien föll tungt, ned 10 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 6 punkter till 2,04 procent.

 


Innehåll från InteaAnnons

Intea har hållbarhet på agendan

Linda Schuur, hållbarhetschef på Intea.
Linda Schuur, hållbarhetschef på Intea.

Intea Fastigheter AB (publ) investerar i och förvaltar fastigheter inom social infrastruktur, som sjukvård, universitet och rättsväsende. Genom sitt långa ägarperspektiv kan bolaget arbeta långsiktigt för att nå sina mål för minskade utsläpp, egenproducerad energi och lägre energiförbrukning samt lägga fokus på lokalt socialt engagemang.

Intea är en snabbfotad organisation med korta beslutsvägar mellan den lokala förvaltningen och den centrala administrationen. En av bolagets strategier är att arbeta decentraliserat och med lokala egna självständiga förvaltningsorganisationer. Det ger en nära och trygg relation till hyresgästerna vilket underlättar att genomföra investeringar för en hållbar fastighetsdrift. Den lokala personalen arbetar med konkreta sakfrågor som främjar Inteas mål för minskade utsläpp och energiförbrukning, lokal energiproduktion samt investeringar i hållbara lösningar inom allt från miljö, materialval, arkitektur, och teknik. Varje enskilt beslut ska bidra till ett av de långsiktiga målen om att minska bolagets klimatavtryck. Intea arbetar kontinuerligt med att effektivisera och minska bolagets energiförbrukning som står för en allt mindre del av fastighetens klimatavtryck medan byggnation står för en allt större andel - som Intea arbetar aktivt med för att minska. 

– Den största utmaningen är att bevara och underhålla befintliga byggnader samt att bygga och utveckla fastigheter med minimal användning av materiella resurser. Till exempel genom att maximera återanvändning av material, allt ifrån stommar till interiöra byggelement och möbler vid hyresgästanpassningar. Dessutom behöver vi våga satsa på pilotprojekt, implementera innovationer och ny teknik som både bidrar till ett mindre klimatavtryck och till en ökad effektivisering, vilket också leder till ett mer kostnadseffektivt resultat på lång sikt, säger Linda Schuur, ny hållbarhetschef på Intea.

Tydliga visioner och innovation är en grundläggande del av Inteas hållbarhetsarbete både vad gäller förvaltning av det befintliga fastighetsbeståndet, projektutveckling och nybyggnation.

Hållbarhet innefattar det mesta inom samhällsutveckling och som långsiktig aktör på fastighetsmarknaden står socialt engagemang högt på Inteas agenda. Bolaget sponsrar flera idrottsföreningar med fokus på mångfald och inkludering samt engagerar sig i lokala kulturinitiativ för att främja människans välmående. Till exempel bidrar och stöttar Intea lokala kulturförmågor genom bland annat Polstjärnepriset som lyfter unga talanger inom klassisk musik.

– Social hållbarhet är en komplicerad fråga som kräver både tålamod och långsiktighet då man talar om lika möjlighet och rätt till utbildning, jämlikhet samt bostad. Som bolag kan det vara svårt att göra något konkret, men vi tror på att göra skillnad genom att stötta organisationer som motiverar unga att både röra på sig och utmana sig själva musikaliskt, och som bidrar till både deras fysiska och inre välmående, säger Linda Schuur.

Om Intea

Intea äger 30 fastigheter om drygt 420 000 kvm runt om i Sverige (per 30 juni 2021). Med en majoritet av hyresgäster inom offentlig sektor har Intea ett fokus på fastigheter inom rättsväsende, högre utbildning och sjukvård. 

Läs mer på intea.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Intea och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?