Annons

USA-börser: Råvaror vägde ned

USA-börserna backade lätt på fredagen från veckans toppnivåer, efter att data visat på något långsammare tillväxt. Energi agerade sänke samtidigt som guld sjönk för fjärde dagen i följd.

Vd stängning noterades Dow Jones industriindex till den oförändrade nivån 20.093. S&P 500 sjönk 0,1 procent till 2.294 och Nasdaqs kompositindex ökade 0,1 procent till den nya rekordnivån 5.660.

"Marknaden har gått starkt i ett solitt rally. Rörelsen måste utvärderas varpå investerare kan reagera på ny data som eventuellt kan flytta marknaden. Agerande smäller högre än ord och det faktum att Trump undertecknat flera ordrar sedan han tillträdde fortsätter att öka förhoppningen om att hans föreslagna stimulansåtgärder ska realiseras", sade Lukman Otunuga, analytiker vid FXTM, till Reuters.

Statistik före öppning visade att tillväxten i amerikansk ekonomi var lägre än väntat i det fjärde kvartalet 2016, 1,9 procent jämfört med väntade 2,2 procent, enligt Bloomberg News. Order på varaktiga varor i december prickade förhandstipsen, sett till siffran exklusive transportsektorn. Totalsiffran var klart sämre än väntat.

Sammantaget låg sju av de elva huvudsektorerna inom S&P500-index på minus med energi som sämst presterande sedan oljan backat 2 procent. Chevron, som rapporterade lägre resultat än väntat, var det största sänket inom Dow Jones följt av Goldman Sachs. Hälsovård och telekom var vinnarsektorerna som dessutom låg på plus.

På råvarufronten sjönk guld för fjärde dagen i följd och är således ned cirka 2 procent för veckan som helhet. Starkare dollar och en aktiemarknad kring toppnivåer har minskat efterfrågan på den "säkra tillgången". Aktiemarknaden ser eventuellt ut att kunna pausa den senaste tidens rally, vilket potentiellt kan bromsa guldtappet. Dollarn fortsatte dock upp vilket vägde på guld. Bland de börshandlade fonderna sjönk SPDR Gold Trust (GLD) 0,4 procent.

På rapportfronten retirerade Starbucks drygt 4 procent efter svag försäljning under det fjärde kvartalet. Kaffekedjan hänvisade till ökad betalning och orderläggning via mobilen som orsak till omsättningsbesvikelsen.

Hittills har runt en tredjedel av USA-bolagen inom indexet S&P 500 lämnat sina kvartalsrapporter, varav 68 procent har överträffat analytikerförväntningarna, enligt Bloomberg News.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 2 punkter till 2,48 procent.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Flera nya elbilar från Mercedes-Benz

Mercedes-Benz lägger in ytterligare en växel i sin elbilssatsning. Nu har sex nya elbilar bekräftats.

Bland nyheterna: Lyxiga sedanen EQS samt de kompakta suvarna EQA och EQB.

Läs mer om Mercedes-Benz elbilar 

100 miljarder kronor. Så mycket investerar Mercedes-Benz och Daimler i elektrifiering under de kommande åren. Ambitionen är att göra hela personbilsflottan koldioxidneutral till 2039.

I den gigantiska satsningen är lanseringen av de renodlade elbilarna extra viktiga eftersom de inte släpper ut någon koldioxid över huvud taget under körning.

Därför blir det mycket tal om EQ framöver. 

Det är nämligen de två första bokstäverna i namngivningen av samtliga elbilar som lanseras. Den tredje bokstaven visar vilken storleksklass i Mercedes-Benz-familjen det handlar om.

Så här långt har suven EQC och den 8-sitsiga familjebussen EQV lanserats på marknaden. 

Dessa motsvarar i tur och ordning Mercedes-Benz GLC SUV och Mercedes-Benz V-Klass.

EQC finns redan på marknaden i dag.
EQC finns redan på marknaden i dag.

Flaggskeppsmodellen blir eldriven

Det är nu också bekräftat att den kompakta suven EQA (GLA) kommer att få produktionsstart redan 2020, och EQB (B-Klass) kort därefter. 

Nytt är också att Mercedes-Benz EQS kommer ut på marknaden under nästa år som både sedan och suv. EQS är alltså den eldrivna versionen av flaggskeppsmodellen S-Klass som precis lanserats med förbränningsmotorer i sin sjunde generation. 

EQS får en el-räckvidd på cirka 70 mil och en teknik som gör att den går snabbladda upp till 80 procent på bara 20 minuter.

Bilen har redan genomgått rigorösa tester och körts mer än 200 000 mil i allt från öknar till svenska vintervägar.

EQS blir också den första modellen som byggs på Mercedes-Benz nya elbilsplattform för bilar i de större klasserna. Den nya plattformen är helt moduluppbyggd och skalbar. Det går att ändra spårvidd, hjulbas, batterier, markfrigång med mera. Detta gör också att det går att bygga olika bilmodeller på samma fabriker och produktionslinjer.

Även E-Klass får eldrift

Strax under EQS i storlek och i samma segment som E-Klass kommer snart också EQE att presenteras, och även den som både sedan och suv.

E-Klass är Mercedes-Benz mest framgångsrika modell genom tiderna. Modellens anor sträcker sig tillbaka till 1947 och sedan dess har fler än 14 miljoner exemplar sålts.

Tidigare i år lanserades modellen i sju olika versioner av laddhybrider: Som sedan och kombi med en förbränningsmotor i både bensin och dieselutförande.

Att EQE snart släpps på marknaden är en positiv nyhet för alla som genom åren lärt sig älska den ikoniska modellen och som nu vill köra utsläppsfritt med ytterligare utvecklad körglädje. 

Sugen på att provköra en elbil? Boka här! 

Här är Mercedes-Benz befintliga elbilsmodeller

Namn – Motsvarande storleksklass

EQC – GLC SUV

EQV – V-Klass

Bekräftade elbilsmodeller som kommer att lanseras

Namn – Motsvarande storleksklass

EQA – GLA

EQB – GLB

EQE – E-Klass Sedan

EQE SUV – GLE SUV

EQS – S-Klass Sedan

EQS SUV – GLS SUV 

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?