1515

USA-börser: Öppning uppåt väntas inför Fed-besked

USA-börserna väntas börja onsdagen med stigande kurser, enligt terminerna som pekar mot uppgång. Dagens handel kretsar kring räntebeskedet från Federal Reserve, som väntas klockan 19 svensk tid. Räntebeskedet följs sedan av en presskonferens med Fedchefen Janet Yellen.

En höjning av styrräntan med en kvarts procentenhet är vid det här laget inprisad. Fokus ligger därför mycket på vilka budskap centralbanken förmedlar i samband med den väntade höjningen, och hur många fler höjningar som kan väntas i år.

Omkring klockan 14 var terminen för Dow Jones industriindex 0,1 procent högre, medan terminerna för det bredare S&P 500-index och det teknikorienterade Nasdaq 100 steg 0,2 procent jämfört med tisdagens stängning.

I Europa steg flera börser med hjälp av bland annat råvarurelaterade aktier som Rio Tinto och Glencore, och även energisektorn gick starkt.

Finansinformationsföretaget MSCI, som bland annat ligger bakom ett stort antal index och analysinstrument, ska enligt brittiska tidningen Evening Standard ha förkastat ett uppköpsbud på 120 dollar per aktie från S&P Global. MSCI:s storägare uppges vilja ha minst 130 dollar för aktien, enligt tidningen, som också skriver att S&P Global främst är intresserat av indexverksamheten medan dataanalysverksamheten sannolikt skulle knoppas av om det blir ett förvärv.

MSCI-aktien drog iväg 13,5 procent till drygt 109 dollar i förhandeln.

Shippingbolaget Golden Ocean, hemmahörande i Norge men även noterat i USA, klättrade nästan 8 procent i den inofficiella handeln inför öppning efter att ha tagit in cirka 60 miljoner dollar i en övertecknad placing. Aktien har även höjts till köp av Pareto.

Denna och nästa vecka öppnar och stänger USA-börserna en timme tidigare än vanligt, klockan 14.30 respektive 21.00 svensk tid, eftersom USA redan ställt om till sommartid.

Noteringar strax efter klockan 14

(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för Dow Jones +0,14%
Terminen för S&P 500 +0,22%
Terminen för Nasdaq +0,19%
2-åriga USA-räntan +0,0044 till 1,3808%
10-åriga USA-räntan -0,0237 till 2,5766%
Olja, US WTI +0:74 USD till 48:46 dollar/fat
Olja, Brent +0:79 USD till 51:71 dollar/fat
EUR/USD +0:0019 till 1:0623


Innehåll från Atos MedicalAnnons

Innovativa produkter från Hörby förbättrar livet för patienter över hela världen

Ulrik Berthelsen, Chief Commercialization & Innovation Officer, Diana Tieger, Development Manager och Martin Richardson, Senior Vice President Operations & Quality, på Atos Medical.
Ulrik Berthelsen, Chief Commercialization & Innovation Officer, Diana Tieger, Development Manager och Martin Richardson, Senior Vice President Operations & Quality, på Atos Medical.

Som internationell aktör, med rötterna fast förankrade i skånska Hörby, skapar Atos Medical innovativa produkter för personer som genomgått en canceroperation där struphuvudet har blivit borttaget vilket leder till att man måste andas genom ett hål i halsen, ett så kallat stoma. Produkterna tas fram i ett unikt och nära samarbete med användarna.

– Målet med vårt innovationsarbete är att hjälpa våra användare att gå tillbaka till hur livet var innan operation. Vi utvecklar våra produkter i nära samarbete med kliniker och användare, vilket är ganska unikt inom medtechbranschen. Användarna ger oss idéer, input och en bättre förståelse för hur vi ska utveckla våra produkter. Det ger oss kunskap, men skapar även en stolthet hos våra medarbetare när de ser vilken skillnad våra produkter gör, berättar Diana Tieger, Development Manager. 

Atos Medical är globalt marknadsledande med produkter som hjälper personer som andas genom ett stoma men utvecklingsarbetet sker i skånska Hörby. Där utvecklas produkter som möjliggör ett mer naturligt tal och en förbättrad lunghälsa anpassade till dygnets och vardagens olika tillfällen.  

– Vi har våra rötter här, och trots en stark tillväxt har vi lyckats behålla den nära och familjära känslan. Det är en viktig del i vår framgång. Vår närhet till Lund och Öresundsregionen gör också att vi har kunnat skapa en bra blandning av nya talanger och medarbetare med lång erfarenhet, säger Martin Richardson, Senior Vice President Operations & Quality.

Ett sätt att förbättra utvecklingsarbetet har varit att behålla kritiska produktionssteg i Hörby. 

– På så sätt har vi byggt upp en hög kompetens in-house, och en stor förståelse för hur vi ska kunna utveckla våra produkter. Med forskning och utveckling nära produktionen kan vi snabbt justera och utveckla våra produktionsprocesser, förklarar Diana Tieger. 

Det har också lett till att Atos Medical gått från en väldigt tekniskt driven utveckling till en mer användarcentrisk. 

– Internationellt ser vi fortfarande förvånansvärt många personer med ett stoma som inte har tillgång till hjälp och det är en stor drivkraft för oss. Vi ska driva vår tillväxt genom utveckling av befintliga produktområden, men även genom expansion till nya där vi kan göra skillnad för fler människor, avslutar Ulrik Berthelsen, Chief Commercialization & Innovation Officer.

Om Atos Medical
I skånska Hörby utvecklar och producerar Atos Medical sedan 1986 produkter för människor som lever med ett stoma. Bolaget är verksamt i 75 länder med direktförsäljning i 25 länder och har cirka 880 anställda, varav cirka 200 i Sverige. Huvudkontoret finns sedan 2015 i Hyllie. I slutet av 2020 lanserades Provox® Life™, en helt ny generation produkter. 

www.atosmedical.com

Läs mer om Atos Medical och vår nya generation produkter, Provox® Life™ 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atos Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?