1515

USA-börser: Öppning på minus – fortsatt oro för Nordkorea

USA-börserna vände svagt nedåt i den tidiga handeln på torsdagen. Oron kring Nordkorea fanns kvar på tapeten och bland de stora förlorarna för dagen fanns sportklädestillverkaren Under Armour (-2,4 procent) och juveleraren Tiffany (-4,5 procent).

Svängigt värre var det för Equifax, som först föll hela 8,4 procent efter att ha specificerat vilka svaga punkter i programvaran som hackare använt för att stjäla användardata från hela 143 miljoner amerikanska kunder. Senare under handeln återhämtade sig dock aktien och var ned cirka 1 procent.

Oron kring Nordkorea fortsatte: landet sägs nu uppvisa tecken på att förbereda en robotuppskjutning, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till Nikkei. Asahi rapporterar att förberedelserna, som kan vara för en interkontinental ballistisk robot av typen Hwasong-14, uppges ha startat på onsdagsmorgonen.

Sett till enstaka branscher i USA fanns de största förlusterna i flera fall inom detaljhandel och IT. Facebook backade 0,7 procent, medan Macy's tappade 2,7 procent och Nordstrom 2,4 procent.

Strax efter klockan 17.30 svensk tid var Dow Jones industriindex upp 0,1 procent till 22.177. S&P 500 var i stället marginellt lägre, ned 0,1 procent till 2.497, och även det mer teknikorienterade Nasdaqs kompositindex tappade en tiondels procent till 6.450.

Bloomberg Consumer Comfort index över konsumentförtroendet i USA sjönk till 51,9 i förra veckan, att jämföra med 52,6 veckan före.

Amerikansk KPI kom in något högre än väntat i augusti. Konsumentpriserna steg 0,4 procent i augusti jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad i fjol steg KPI med 1,9 procent. Analytikerna hade räknat med 0,3 procent jämfört med i juli och en uppgång med 1,8 procent jämfört med samma månad i fjol.

Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,2 procent i augusti, och ökade 1,7 procent jämfört med samma månad i fjol. Analytiker hade räknat med kärn-KPI skulle ha stigit 0,2 procent jämfört med månaden före och ha stigit 1,6 procent jämfört med samma månad i fjol.

Johnny Bo Jakobsen på Nordea skrev i en kommentar att den senaste tidens tröghet i KPI ser ut att ha gett med sig men ännu inte vänt. Han skrev att övergående faktorer fortsatt spelar en betydlig roll. Exklusive priser på sjukvård, mobiltelefonitjänster, hotellrum och fordon, kategorier som visat på ovanliga nedgångar senaste tiden, var kärn-KPI 2,4 procent i årstakt i augusti.

"Den senaste tidens svaghet i dessa faktorer är inte nödvändigtvis bevis på cyklisk svaghet i ekonomin", skrev han.

Dollarn stärktes under torsdagen till omkring 110:64 mot yenen och 1:1884 mot euron.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var oförändrad vid 2,19 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?