USA-börser: Nya rekord på Wall Street

Breda uppgångar noterades för New York-börserna under veckans första handelsdag. På måndagskvällen svensk tid röstades en tillfällig finansiering av statsapparaten fram i senaten som gäller fram till 8 februari och gör att federala myndigheter återigen kommer öppna.

Dow Jones industriindex var upp 0,6 procent till nivån 26.215. Det bredare S&P 500 steg 0,8 procent till 2.833. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex avancerade 1 procent till 7.408.

Sektorvis inom S&P 500 presterade telekom bäst genom att stiga 2,4 procent.

Bland enskilda aktier var läkemedelsbolaget Celgene i fokus efter att ha köpt sin inhemska sektorkollega Juno Therapeutics, båda verksamma inom bioteknik. Budet var på 87 dollar per aktie, motsvarande 9 miljarder dollar. Junos aktie steg knappt 27 procent medan Celgene var upp 0,3 procent.

Försäkringsbolaget Validus, som värderas till 3,7 miljarder dollar, kommer att köpas av giganten American International Group i en affär som är värd knappt 6 miljarder dollar. Validus rusade 44 procent medan AIG tappade 0,9 procent.

I november förra året försökte AIG köpa Voya Financial men förhandlingarna bröt då samman efter att parterna inte kunnat enas om priset.

Den franska läkemedelsjätten Sanofi har lagt bud på Sobis amerikanska partner Bioverativ på närmare 12 miljarder dollar. Bioverativs aktie steg kraftigt, upp 61,9 procent.

Oljeservicebolaget Halliburton slog analytikernas förväntningar på resultat och intäkter i fjärde kvartalet och aktien steg 6,4 procent.

Carl Icahn och Darwin Deason, som tillsammans kontrollerar mer än 15 procent av aktierna i kontorsbolaget Xerox, uppges se över möjligheten om en potentiell försäljning av bolaget, enligt Wall Street Journal. Tidigare i månaden blev det känt att bolaget förhandlar med japanska Fuji om en affär av "betydande" storlek. Xerox avancerade 2,6 procent.

Sämre utveckling noterades för Apple som tappade 0,8 procent på grund av oro kring hur försäljningen går för nya Iphone X. Dessutom har Atlantic nedgraderat aktien från övervikt till neutral samt sänkt riktkursen till 190 dollar vilket är 1,8 procent under konsensus.

Twitters operativa chef Anthony Noto uppges förhandla med Social Finance om att tillträda motsvarande roll vilket fick Twitters aktie att tappa 1,4 procent.

Räntan på den amerikanska statsobligationen var oförändrad vid 2,66 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?