USA-börser: Nya rekord när rapportfloden börjar

Amerikanska börserna fortsatte klättra till nya rekordnivåer på fredagen efter att två bankrapporter markerat starten på rapportperioden.

Vid 16.10-tiden var Dow Jones industriindex upp 0,6 procent till nivån 26.714. Det bredare S&P 500 steg 0,3 procent till 2.775. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg 0,2 procent till nivån 7.223.

"Känslan runt skattereformen är att vi kommer fortsätta se lyft för intäkter och optimism, men det är svårt att se att vi inte närmar oss en punkt då vi har prisat in perfektion", sade Jason Browne vid Fundx Investment Group, i ett marknadsbrev enligt Marketwatch.

Flera detaljhandelsbolag gick starkt på fredagen med Kohls och Nordstrom i toppen av S&P 500, upp 4,4 respektive 4,1 procent.

Fredagen markerar en inofficiell start på rapportsäsongen då storbankerna JP Morgan Chase och Wells Fargo rapporterade för fjärde kvartalet 2017.

För Wells Fargo innebar rapporten ännu ett slag mot bankens lönsamhet i form av legala kostnader, en trend som fortsätter tynga långt efter den uppmärksammade skandalen inom bankens kontorsrörelse. Wells Fargo räknar med att stänga 250 kontor i år som ett led av en större plan om att minska kontorsantalet med över 800 i slutet av 2020. Aktien backade 0,6 procent.

JP Morgan-aktien steg 1 efter sin rapport. Bankens tradingintäkter minskade med 26 procent under det gångna kvartalet till 3,4 miljarder dollar, efter en nedgång med 34 procent inom området fixed income. Den nedgången var större än analytikerna i snitt räknat med och det justerade resultatet per aktie blev 1:73 dollar, aningen högre än förväntade 1:69 dollar

Facebook backade 4,3 procent på fredagen efter att Mark Zuckerberg i ett blogginlägg på torsdagen aviserat förändringar av plattformens så kallade news feed, vilka enligt Zuckerberg väntas påverka användarnas aktivitet negativt på kort sikt.

Konkret innebär ändringarna att Facebooks nyhetsflöde ska prioritera upp vad användarens familj och vänner delar, på bekostnad av mängden orelaterade annonser.

Den amerikanska tioårsräntan steg 3 punkter till 2,56 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?