1515
Annons

USA-börser: Luft under vingarna för Boeing

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna stängde uppåt på onsdagen. Sektorvis gick fastighets- och industribolagen starkast, medan hälsoföretagen backade. Boeing var en av vinnarna efter att de visat en mycket stark rapport. 

Vid stängning hade Dow Jones industriindex ökat 0,3 procent till nivån 26.151. Det bredare S&P 500 var upp 0,1 procent till 2.824. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex var inget undantag, utan ökade även det. Det var upp 0,12 procent till 7.411.

Dollarn gick upp på onsdagen efter att Fed-besked om att räntorna lämnas oförändrade. Fed-kommitteen meddelade att målintervallet för dagslåneräntan lämnas oförändrad mellan 1,25 och 1,5 procent vilket var i linje med förväntningarna. Kommitteen lämnar även ett försiktigt uppgraderat budskap som lämnar dörren öppen för en ny räntehöjning i mars.

Bland enskilda aktier visade både Electronic Arts samt Boeing bättre rapporter än väntat vilket ledde till stora ökningar för båda bolagen. Electronic Arts ökade med 7 procent medan Boeing steg 4,9 procent. 

Processortillverkaren Advanced Micro Devices var upp 6,7 procent efter en stark rapport där deras nettoinkomster ökat kraftigt i jämförelse med fjärde kvartalets föregående år. 

Xerox Corp steg 4,4 procent, dels efter att bolaget rapporterat om en minskad nettoförlust för kvartalet, men även efter nyheten om att japanska Fujifilm har tagit ett majoritetsinnehav i bolaget. 

Sämre gick det för läkemedelsbolaget Eli Lilly som minskade 5,5 procent trots att bolagets resultat- och omsättning var högre än väntat.

Juniper Networks sjönk 7,7 procent, vilket var den största förändringen sedan januari 2016 samtidigt som branschen ökade. Detta efter att analytiker sänkt sina förväntningar på aktien till 27,9 cent per aktie från 42,1.

Den amerikanska tioårsräntan var oförändrad kring 2,72 procent.

Microsoft och Facebook släpper sina rapporter efter USA-börsernas stängning, de handlades upp 2,5 procent respektive ned 0,1 procent före rapportsläppen. 

Modeskaparen Issey Miyake död

Den japanske modeskaparen Issey Miyake har avlidit, 84 år gammal. Hans internationella karriär sträckte sig över mer än 50 år.

Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.
Issey Miyake, modeskaparen bakom Steve Jobs svarta polotröjor, är död.

Issey Miyake var en av flera unga japanska designers som nådde framgång i Paris från mitten av 1970-talet. Han blev främst känd för klädmärket som bär hans namn.

Modelegendaren avled den 5 augusti, meddelar en av hans medarbetare. Enligt hans egen önskan ska han redan ha begravts med endast anhöriga närvarande. Det ska inte finnas några planer på en större ceremoni.

Issey Miyake stod bakom bekväma kläder i avant garde-stil. Bland annat gjorde han kläder med veck som var permanenta och som inte skrynklade.

Han gjorde även över 100 svarta polotröjor till den legendariske Apple-chefen Steve Jobs.

Issey Miyake föddes i Hiroshima 1938 och överlevde atombomben som fälldes där 1945. Han talade sällan om händelsen, men i en artikel om nedrustning han skrev i The New York Times 2009 bröt han tystnaden.

”När jag blundar kan jag fortfarande se saker som ingen någonsin borde uppleva: ett starkt rött ljus, det svarta molnet kort därefter, människor som springer åt alla håll och desperat försöker fly”, skrev han.

”Jag har aldrig valt att dela mina minnen eller tankar om den dagen. Jag har försökt, men utan framgång, att lägga dem bakom mig och har föredragit att tänka på saker som kan skapas, inte förstöras, och som bringar skönhet och glädje.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera