USA-börser: Lång väntan på omröstning som inte blev av

USA-börserna föll tillbaka något i den sena handeln på torsdagen efter att tidigare under dagen ha noterat uppgångar.

Bidragande till tveksamheten var att omröstningen om landets nya hälsovårdsreform på torsdagskvällen såg ut att skjutas på framtiden. Omröstningen ses allmänt som ett test för landets president Donald Trump, och en eventuell motgång anses hota hans ekonomiska reformagenda. Bakgrunden till att omröstningen dröjer är att det är osäkert om reformen har stöd av tillräckligt många i representanthuset för att gå igenom.

Vid stängning var Dow Jones industriindex oförändrat vid 20.656 medan det bredare S&P 500 och teknikorienterade Nasdaqs kompositindex båda backade 0,1 procent, till 2.346 respektive 5.818.

Bland branscherna inom S&P 500 vände bankerna uppåt efter en svag vecka hittills. Citigroup steg en halv procent och den tidigare i veckan hårt pressade Bank of America Merrill Lynch handlades 0,6 procent högre.

Även sällanköpsvaror och råvaror steg, men bästa sektorn för dagen var fastigheter. På minussidan fanns bland annat hälsovård, dagligvaror och energi. Priset på råolja fortsatte att sjunka och WTI-oljan i första termin handlades i trakterna av 47:70 dollar fatet.

Ford backade 0,8 procent efter att ha lämnat prognos för första kvartalet om en vinst på 0:30-0:35 dollar per aktie - långt under förväntningarna på marknaden som var ett resultat på 0:47 dollar per aktie.

Googles moderbolag Alphabet noterade ett tapp på 1,4 procent. Googleägda webbkanalen Youtube har på sista tiden fått kritik från annonsörer som inte vill se sina reklamklipp i anslutning till vad man anser vara "stötande innehåll", och ett antal annonsörer har uppgett att de slutat använda Youtube som annonskanal.

PVH som äger varumärkena Calvin Klein och Tommy Hilfiger lyfte 8,5 procent sedan bolagets resultat och försäljning för fjärde kvartalet överträffat analytikernas förväntningar.

Även lågbudgethandlaren Five Below redovisade resultat som var starkare än väntat och aktien klättrade som en följd av detta nära 11 procent.

Onsdagens stora förlorare Nike återhämtade åtminstone en del av nedgången genom att stiga 2,7 procent. Sämst inom S&P 500 var konsultbolaget Accenture som tappade 4,5 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?