ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

USA-börser: Lägre oljepriser tyngde börserna

USA-börserna sjönk något på veckans sista handelsdag. Oljebolagen blev förlorare efter att priset på olja rasat då oljekartellen Opec kan komma att släppa på sina produktionsbegränsningar. Marknaden var i övrigt något avvaktande till att Nordkorea uttalat fortsatt intresse för ett möte med den amerikanske presidenten Donald Trump. Under torsdagen ställde Trump in detta möte.

Vid stängning hade Dow Jones index gått ned med 0,2 procent till nivån 24.753. Det bredare S&P 500 minskade 0,2 procent till 2.721 medan teknikorienterade Nasdaq var upp med 0,1 procent till 7.434.

Bland branscherna i S&P500 var det mest nedåt om än i små rörelser. Fastigheter noterades något på plus liksom konsumentrelaterade branscher medan övriga låg på minus.

Fredagens tema var det stora oljeprisfallet vilket fick energisektorn att placera sig i botten bland branscherna i S&P500-index. De båda oljejättarna Exxon Mobil och Chevron var ned med nära 2 respektive 3,5 procent.

Oljeprisraset utlöstes tidigt under fredagen efter att Saudiarabien sagt att de kan komma att lätta på sina produktionsbegränsningar. WTI-oljan var ned med 4,5 procent till nivåer som rådde i början av maj.

"Debatten om att restriktioner kan lösas upp utesluter all form av förnyad prisuppgång" sade en analytiker på Commerzbank.

Vinnare på oljeprisraset ansågs flygbolagen vara då bränsle står för en stor andel av bolagens kostnader. Southwest Airlines och Delta Airlines handlades upp med runt 3 procent. Flygbolagen, har varit pressade av rusande oljepriser tidigare i år.

En rejäl uppgång stod annars skokedjan Foot Locker för.

Aktien steg med drygt 20 procent efter en rapport som andades förbättringar. Bolaget har under tre kvartal i rad uppvisat negativ jämförande försäljning. Så också under det senaste men till lägre grad vilket fick stöd av uttalanden från vd Richard Johnson som sa att bolaget ska nå tillväxt under 2018. Bolaget visade även upp förbättringar i sitt lager vilket marknaden hyllade.

Bland förlorarna fanns klädkedjan Gap som föll med drygt 14 procent efter en svagare rapport än väntat. Det egna varumärket Gap stod för en besvikelse medan övriga varumärken, Old Navy och Athleta utvecklades positivt.

Räntan på den amerikanska tioåringen var ned 5 punkter till 2,93 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies