Annons

USA-börser: IT-bolaget Akamai rusade drygt 13 procent

New York-börserna rivstartade den nya handelsveckan med tydligt stigande index. Förväntningar om ett stundande godkännande av den amerikanska skattereformen bidrog till optimism.

Enligt Financial Times väntas reformen leda till kraftiga vinstökningar för amerikanska bolag 2018: I genomsnitt väntas USA-bolagens vinster öka 10 procent.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,6 procent till 24.793. Samtidigt hade S&P 500 och Nasdaqs kompositindex gått upp med 0,5 respektive 0,8 procent till 2.690 och 6.995. Alla dessa tre index slog nya intradagsrekord.

Husmarknadsindex för december visade att stämningen bland amerikanska husbyggare förbättrades i december jämfört med månaden före. Indexet steg till 74 i december. Enligt Bloomberg News enkät väntade analytiker sig en lägre siffra, ett index på 70. Ett index över 50 innebär att byggföretagen ser ljust på framtidsutsikterna.

Bland sektorerna inom S&P 500 var det upp för de flesta med undantag för elkraft. Starkast var telekom, råvaror och finansaktier.

På den individuella aktiefronten rusade IT-bolaget Akamai 13,7 procent sedan aktivistfonden Elliott Management på fredagen meddelat att det köpt 6,5 procent av bolaget.

Mjukvarubolaget Oracle, som köpt australiensiska Aconex för 1,2 miljarder dollar, gick däremot ned 1,2 procent.

Mikrobloggen Twitter avancerade hela 11 procent till 24:68 dollar. JP Morgans analytiker har höjt aktien från neutral till övervikt och riktkursen höjdes samtidigt till 27 dollar - den högsta nivån på marknaden.

Halvledarbolag som Advanced Micro Devices och Nvidia fortsatte att rosa marknaden, med uppgångar på 6,8 respektive 3,3 procent. Även varuhuskedjor som Macy's och Kohl's gick framåt med uppgångar på 4-5 procent. Desto tuffare var det för leksakstillverkare som Mattel och Hasbro: kursfallen för dessa stannade på 4,2 och 2,7 procent.

Campbell Soup stängde upp blygsamma 0,1 procent efter ett köp av snacksbolaget Snyder's-Lance för 4,9 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 41 miljarder kronor.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var upp 4 punkter till 2,39 procent.Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?