1515
Annons

USA-börser: Handelskrig fortsätter sprida oro

Handelsoron fortsätter att sätta sin prägel på finansmarknaderna och USA-börserna ser ut att inleda tisdagen i rött. 

Marknaderna inväntar beslut från USA-presidenten Donald Trump angående de 200 miljarder dollar i ytterligare tullar på kinesiska varor som han flaggat för. Vidare väntas Kina nästa vecka lämna in en förfrågan till världshandelsorganisationen WTO om att få införa nya sanktioner mot USA. 

Blickarna riktas också mot orkanen Florence, som fortsätter att röra sig mot USA:s östkust och har väntats bli den starkaste orkanen på nästan 30 år som träffar delstaterna North- och South Carolina. Dock rapporterades på tisdagseftermiddagen en lätt försvagning i vindstyrkan. 

Vidare på den geopolitiska fronten kom på måndagen uppgifter om att Nordkoreas ledare Kim Jong Un vill ha ett andra möte med USA:s president Donald Trump. USA ska vara på gång att organisera ett andra möte mellan de två ledarna.

Vid 15-tiden hade terminen för Dow Jones industriindex gått ned 0,5 procent liksom terminen för teknikorienterade Nasdaq. För det bredare S&P 500 var motsvarande siffra -0,4 procent. 

På måndagen handlades USA-börserna i blandad kompott.  Nasdaq återhämtade sig under kvällen efter en svag inledning och stängde 0,3 procent upp. Dow Jones industriindex slutade 0,2 procent nedåt och S&P 500 steg lika mycket. Asien följde upp med tydligt plus i Tokyo med stöd av försvagad yen, medan det var mer blandat på andra börser i regionen. I Europa ligger börserna överlag på minus på tisdagseftermiddagen.

På råvarumarknaden har oljepriset stigit något med WTI-oljan runt 67:60 dollar. Basmetallerna har mestadels gått ned på tisdagen. 

Nyligen börsnoterade Sonos, som gör trådlösa musiksystem, föll över 14 procent i förhandeln efter vinstutsikter för helåret 2018 som inte riktigt kunde leva upp till förväntningarna.

Kinesiska Yum China, som har licens för att driva snabbmatskedjorna KFC, Pizza Hut och Taco Bell i Kina, rasade nästan 13 procent i förhandeln i USA.  Kursfallet utlöstes av att det kinesiska konsortium som i slutet av augusti lade bud på Yum China, nu uppges överge sina förvärvsplaner.

Chiptillverkaren Integrated Device Technolog gick mot strömmen och sköt i höjden efter ett bud värt 6,7 miljarder dollar från japanska Renesas Electronics.

Tesla-kursen fortsatte att svänga och var i förhandeln på minus 2,5 procent. Nomura har dragit ned sin rekommendation för elbilsaktien till neutral från tidigare köp. Bankens analytiker har tidigare varit en av de mest positiva analytikerna på Wall Street till Tesla-aktien, skriver Bloomberg News, men nu bär hans senaste kundbrev om elbilsaktien rubriken "No more investable" 

E-handelsjätten Alibaba fortsatte ned drygt 2 procent efter att på måndagen ha tappat i spåren av beskedet om att teknikmiljardären Jack Ma kommer att avgå som vd och ordförande nästa år. På tisdagen meddelades att Alibaba startar ett samriskbolag i Ryssland med bland annat det ryska internetbolaget Mail.ru, för att stärka sin ställning på e-handelsmarknaden i landet.

På tisdagens fortsatta makroagenda från amerikanskt håll finns klockan 16.00 grossistlager och Jolts lediga jobb och i kväll inofficiella lagersiffror för amerikanska oljelager. Amerikanska energidepartementet publicerar månadsrapport för oljan klockan 18.00.

Inför krisen: Lage Jonason försökte sälja ”privatpalats” i Djursholm

Inför den privatekonomiska kris som tycks ha infunnit sig för finansmannen Lage Jonason försökte han strax före sommaren sälja ett ”privatpalats” i Djursholm genom en helsidesannons i Dagens industri.

Lage Jonason ”privatpalats”.
Lage Jonason ”privatpalats”.Foto:Holger Ellgaard/Wikimedia Commons

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera