1515

USA-börser: Handelskrig fortsätter sprida oro

Handelsoron fortsätter att sätta sin prägel på finansmarknaderna och USA-börserna ser ut att inleda tisdagen i rött. 

Marknaderna inväntar beslut från USA-presidenten Donald Trump angående de 200 miljarder dollar i ytterligare tullar på kinesiska varor som han flaggat för. Vidare väntas Kina nästa vecka lämna in en förfrågan till världshandelsorganisationen WTO om att få införa nya sanktioner mot USA. 

Blickarna riktas också mot orkanen Florence, som fortsätter att röra sig mot USA:s östkust och har väntats bli den starkaste orkanen på nästan 30 år som träffar delstaterna North- och South Carolina. Dock rapporterades på tisdagseftermiddagen en lätt försvagning i vindstyrkan. 

Vidare på den geopolitiska fronten kom på måndagen uppgifter om att Nordkoreas ledare Kim Jong Un vill ha ett andra möte med USA:s president Donald Trump. USA ska vara på gång att organisera ett andra möte mellan de två ledarna.

Vid 15-tiden hade terminen för Dow Jones industriindex gått ned 0,5 procent liksom terminen för teknikorienterade Nasdaq. För det bredare S&P 500 var motsvarande siffra -0,4 procent. 

På måndagen handlades USA-börserna i blandad kompott.  Nasdaq återhämtade sig under kvällen efter en svag inledning och stängde 0,3 procent upp. Dow Jones industriindex slutade 0,2 procent nedåt och S&P 500 steg lika mycket. Asien följde upp med tydligt plus i Tokyo med stöd av försvagad yen, medan det var mer blandat på andra börser i regionen. I Europa ligger börserna överlag på minus på tisdagseftermiddagen.

På råvarumarknaden har oljepriset stigit något med WTI-oljan runt 67:60 dollar. Basmetallerna har mestadels gått ned på tisdagen. 

Nyligen börsnoterade Sonos, som gör trådlösa musiksystem, föll över 14 procent i förhandeln efter vinstutsikter för helåret 2018 som inte riktigt kunde leva upp till förväntningarna.

Kinesiska Yum China, som har licens för att driva snabbmatskedjorna KFC, Pizza Hut och Taco Bell i Kina, rasade nästan 13 procent i förhandeln i USA.  Kursfallet utlöstes av att det kinesiska konsortium som i slutet av augusti lade bud på Yum China, nu uppges överge sina förvärvsplaner.

Chiptillverkaren Integrated Device Technolog gick mot strömmen och sköt i höjden efter ett bud värt 6,7 miljarder dollar från japanska Renesas Electronics.

Tesla-kursen fortsatte att svänga och var i förhandeln på minus 2,5 procent. Nomura har dragit ned sin rekommendation för elbilsaktien till neutral från tidigare köp. Bankens analytiker har tidigare varit en av de mest positiva analytikerna på Wall Street till Tesla-aktien, skriver Bloomberg News, men nu bär hans senaste kundbrev om elbilsaktien rubriken "No more investable" 

E-handelsjätten Alibaba fortsatte ned drygt 2 procent efter att på måndagen ha tappat i spåren av beskedet om att teknikmiljardären Jack Ma kommer att avgå som vd och ordförande nästa år. På tisdagen meddelades att Alibaba startar ett samriskbolag i Ryssland med bland annat det ryska internetbolaget Mail.ru, för att stärka sin ställning på e-handelsmarknaden i landet.

På tisdagens fortsatta makroagenda från amerikanskt håll finns klockan 16.00 grossistlager och Jolts lediga jobb och i kväll inofficiella lagersiffror för amerikanska oljelager. Amerikanska energidepartementet publicerar månadsrapport för oljan klockan 18.00.


Innehåll från Fortum Waste SolutionsAnnons

Kemisk återvinning förändrar förutsättningarna

Vi läser dagligen om hur plast skräpar ner våra hav och dumpas i andra länder och att plast inte hör hemma i naturen är alla överens om. Men klarar vi oss helt utan materialet? 

– Plast är ett extremt bra material, men plastanvändningen måste bli mer cirkulär. I ett hållbart samhälle kan vi inte längre producera, använda och dumpa plast, vi måste skapa en fungerande avfallskedja där materialet kan användas som ny råvara, säger Johanna d'Annibale, ansvarig för utveckling av produkter och tjänster hos Fortum Recyling & Waste i Sverige.

För plast är inte bara ett problem utan också en förutsättning för en fungerande sjukvård, en livsmedelsindustri som vill minimera matsvinn och är generellt ett enormt mångsidigt material som används i alla samhällssektorer. 

– Det är svårt att se hur samhället skulle klara sig utan plast eftersom är så mångsidigt och minskar annan form av miljöbelastning. Men vi måste bli mycket bättre på att göra hela livscykeln längre och mer hållbar, säger Johanna d'Annibale.

På väg mot en cirkulärekonomi

När det gäller mekanisk återvinning av just plast är Finland ett av de ledande länderna i Europa. Fortum har ett raffinaderi i Riihimäki som samlar in plast från hushåll över hela landet. Runt 75 procent sorteras ut och smälts ner till ett granulat som heter Circo, små plastkulor som används för att tillverka nya produkter. Övriga 25 procent av plasten energiåtervinns idag.

– Om man sorterar den på rätt sätt går plast att återanvända tio gånger innan den måste energiåtervinnas. Vårt granulat är givetvis inte lösningen på allt, men den är ett bra exempel på att använd plast redan idag har en självklar plats i en cirkulär ekonomi, säger Johanna d'Annibale.

Betydligt mer fantasikittlande är den kemiska återvinningen. Där mekanisk återvinning i princip betyder att plasten sorteras och smälts ned innebär den kemiska återvinningen att plastens molekyler bryts ned och sedan byggs ihop igen till den plastsort som behövs. Att plasten är förorenad eller redan delvis nedbruten spelar ingen roll. Och det behöver absolut inte vara fossil plast som används även om vi ska ta hand om den som finns, alla kolväten fungerar som ingrediens inklusive infångad koldioxid. Kemisk återvinning är helt enkelt en tillverkningsprocess för ny plast. Och till skillnad från mekaniskt återvunnen blir det då plast som kan användas även inom sjukvården och andra känsliga tillämpningar. Haken? Det är förstås en dyrare och mer komplicerad process.

Så sent som i somras fick Fortum stöd från Energimyndigheten för att genomföra en förstudie kring kemisk återvinning av plast där vi ska testa och utvärdera vilka plastavfallsströmmar och sorteringsmetoder som är mest kostnadseffektiva. 

– Tillsammans med Borealis samarbetar vi med målet att målet att bygga det första kemiska plastreturraffinaderiet i Sverige vilken beräknas vara i drift 2024, säger Johanna d'Annibale.

Från avfall till värdefull råvara

Att återvinningsindustrin har ett nära samarbete med den producerande industrin ser vi som fundamentalt för att skapa rätt förutsättningar för effektivitet och cirkulära flöden. Men det betyder också att vi behöver utforma alla delar av värdekedjan på ett sådant sätt att vi driver mot just återvinning. 

– Jag skulle inte bli förvånad om vi kommer att se producenter i allt högre utsträckning knyta fler och fler delar av värdekedjan till sig för att helt enkelt säkra upp nödvändiga insatsvaror även inom detta område. Det är en spännande utveckling som i grunden kan komma att förändra vår resursanvändning, men fortfarande måste vi förstås se till att plast inte slängs i vår natur. Så fortsätt sortera och plocka upp, säger Johanna d'Annibale.   

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Waste Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?