1515

USA-börser: Handeln backade in i mål

Efter att ha varit i princip oförändrade under större delen av dagen backade USA-börserna något mot slutet av onsdagshandeln. Detta trots starka sysselsättningsdata, som visade att det i februari gjordes fler anställningar i privat sektor i USA än på nästan tre år.

Oljepriset blev allt lägre ju längre kvällen led och vid USA-börsernas stängning var fallet för både Brent och WTI i trakterna av 5 procent.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex backat 0,3 procent till 20.855. S&P 500 sjönk 0,2 procent till 2.363 medan Nasdaqs kompositindex gick något bättre och handlades upp 0,1 procent till 5.838.

Hälsovård och detaljhandel höll emot någorlunda medan räntekänsliga sektorer som fastigheter och kraftbolag föll i takt med att långräntorna klättrade.

Och den riktiga smällen drabbade energisektorn, där bolag som Devon Energy och Marathon Oil föll 6,5 respektive 8,7 procent. För de största oljebolagen som Exxon Mobil och Chevron var nedgångarna strax under 2 procent.

Kemibolaget PPG uppgavs vara nära en affär med nederländska sektorkollegan Akzo Nobel och bolagen lyfte 6 respektive 13 procent.

Caterpillar, som bland annat tillverkar anläggningsmaskiner och i förra veckan var utsatt för en uppmärksammad skatterazzia, föll 2,8 procent. Enligt en studie från Dartmouth College som refereras av New York Times ska bolaget ha fört över 7,9 miljarder dollar till USA från ett schweiziskt dotterbolag. Skattekostnaden kan uppgå till 2,4 miljarder dollar, mer än Caterpillars estimerade resultat för 2017, om utredarna är eniga med studien.

Börsnykomlingen Snap, bolaget bakom fotoappen Snapchat, har haft ständigt volatila dagar sedan sin börsdebut i torsdags. På onsdagen var riktningen uppåt igen och aktien klättrade 6,4 procent till 22:81 dollar.

Klädkedjan Urban Outfitters har däremot fallit kraftigt under flera månader och jämfört med i mitten av november är kursfallet över 35 procent. På onsdagen var det rapport och resultatet blev sämre än befarat, vilket ihop med en sänkt rekommendation från William Blair (från outperform till market perform) resulterade i en nedgång på 2,6 procent.

Räntan på den amerikanska tioåringen steg 4 punkter till 2,55 procent.


Innehåll från IntersystemsAnnons

Om datautbytet som krävs för att möta utmaningarna inom vården

Johan Nordström, regionchef Skandinavien på InterSystems.
Johan Nordström, regionchef Skandinavien på InterSystems.

För att möta utmaningarna som vården står inför i dag, krävs ett enklare sätt att utbyta journaldata mellan olika enheter. Det här erbjuder InterSystems med sin fristående plattform, som kan dela och aggregera data mellan system. 

– Med en nationell datasamordning kan vi bekämpa vårdens kostnadskris och snabbare möta patienters behov, säger Johan Nordström, regionchef Skandinavien, InterSystems.

InterSystems skapar i dag med sitt erbjudande betydande mervärden som kan leda till datadriven innovation, bättre resursallokering och effektivare organisationer. Deras plattform används inom vård, finans, logistik och tillverkning för att bättre nyttja den data som finns inom respektive verksamhet. Inom vården möjliggör den en snabbare tillgång till hälsodata, vilket innebär att man får mer resurser och tid till annan och bättre vård. 

– Svårigheterna med att dela journaldata innebär att tusentals timmar slösas bort inom sjukvården varje år på att få tag på den information som behövs för att vårda patienter. Att samordna data är inte bara en fråga om patientsäkerhet utan om personalens tid, säger Johan Nordström. 

Fördelarna med nationell datasamordning

InterSystems ambition med sitt arbete är att medverka till att skapa en modernare vård i Sverige. De tror på en nationell datasamordning som möjliggör samarbete mellan olika regioner, kommuner och vårdinstitutioner. Deras plattform är en första byggsten som möjliggör den här resan. 

– En nationell datasamordning ger i ett första skede interoperabilitet, det vill säga att IT-system fungerar tillsammans. I ett vidare perspektiv ger det en mer effektiv verksamhet, vilket innebär att det blir pengar över för att anställa sjuksköterskor, läkare och andra nödvändiga resurser. 

InterSystems hjälpte Danmark få järnkoll på pandemin 

Statens Serum Institut i Danmark valde att ta hjälp av en partner till InterSystems för att samordna data i sitt MiBa-projekt. Här byggde man en nationell databas för hantering av labbsvar; MiBa, dit alla mikrobiologilabb i Danmark rapporterar. Databasen togs inte fram i specifikt syfte för pandemier, men när Covid nådde landet kunde de använda sig av den för att mäta och hantera testresultat. Det här har gett dem ett bättre underlag vid svårt beslutsfattande men även bättre möjligheter att begränsa smittspridningen.

– Vi vet exakt i realtid hur många och vilka som har testat sig och resultaten av de tester som är klara. Vi rapporterar varje timme, men skickar bara rapporter till myndigheter och beslutsfattare en gång per dag. Det skulle bli för svårt för dem att hantera annars, säger Marianne Voldstedlund, specialistläkare i mikrobiologi och chef för sektionen som sköter integration och analys av data på Statens Serum Institut i Danmark. 

– De problem som uppstår på grund av den decentraliserade sjukvården i Sverige har blivit allt tydligare under pandemin. Hade vi haft en nationell datasamordning likt Danmark skulle det vara lättare att fatta beslut kring pandemin, till exempel nedstängningar, avslutar Johan Nordström. 

Om InterSystems
InterSystems grundades 1978 och är en ledande mjukvaruleverantör för affärskritiska data inom sektorerna vård, finans, tillverkning och logistik. InterSystems molnförberedda dataplattformar löser problem med interoperabilitet, prestanda och skalbarhet för stora organisationer runt om i världen. InterSystems tillhandahåller även egna lösningar för vården. InterSystems har en prisbelönt kundsupport, som är tillgänglig dygnet runt, och partners i mer än 80 länder. InterSystems är privatägt med huvudkontor i Cambridge, Massachusetts, och 25 kontor över hela världen. Johan Nordström är Skandinavienchef för InterSystems.

Läs om deras lösning för vården på intersystems-healthcare.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Intersystems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?