Annons

USA-börser: Fortsatt fall för Wallmart

New York-börserna steg inledningsvis och förstärktes efter Fed-protokollet. I sen handel vände börserna till minus och stängde svagt efter spekulation om att Federal Reserve framöver kommer att strama åt hårdare. 

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,7 procent till 24.798, det bredare S&P 500 sjönk 0,6 procent. Nasdaqs kompositindex var ned 0,2 procent. 

Vanligtvis brukar inte Fed-protokollet föranleda några större svängningar på USA-börserna. Så var inte fallet denna gång. Fed-protokollet i sig innehöll inte några överraskningar. Däremot sattes spekulationer i sen handel i gång kring att data som presenterats efter det senaste mötet kan föranleda ett mer hökaktigt Fed. Initialt vände dollarn ned och de korta räntorna föll för att efter någon timme inta motsatt riktning. 

Den amerikanska tioåriga räntan noterades fem punkter upp till 2,94 procent. 

Före Fed protokollet kom statistik som då inte hade någon större inverkan på börserna. Det amerikanska inköpschefsindexet ökade i snabb takt. Enligt Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit, har affärsaktiviteten accelererat tydligt i februari, vilket antyder att ekonomin växer i den snabbaste takten på över två år. 

På aktiemarknaden föll samtliga sektorer där telekom och fastighetsbolagen noterade störst nedgångar. Industri och finans klarade sig bättre men noterade alltjämt mindre nedgångar. 

Teknik var länge ledande sektor under handelsdagen för att sedan tappa i linje med nedgångar för övriga sektorer. Halvledarbolagen tappade mest med Nvidia ned med drygt 3 procent. 

Rapporterande Advance Auto Parts steg drygt 8 procent efter en bättre rapport än väntat. Bildelskedjan hade ett motigt 2017, då kursen föll kraftigt på oro kring tillväxt i butikerna. Enligt en analytiker på Morgan Stanley kan detta kvartal dock representera en botten. 

Qualcomm föll med närmare 1 procent efter besked om sänkt bud från Broadcom. Qualcomm har tidigare i veckan höjt sitt bud på ett konkurrerande halvledarbolag, NXP, för att värja sig från Broadcoms bud.  

Walmart fortsatte ned med 2,7 procent efter gårdagens fall på 10 procent. Det blev under tisdagens rapport tydligt att bolagets tillväxt inom e-handelskanalen inte växer lika snabbt som tidigare kvartal.

Sportskokedjan Foot Locker steg initialt med 2 procent för att sedan falla ned mot en mindre uppgång på 0,3 procent. Bolaget kom med en investeringsplan för e-handel under tisdagskvällen.   


Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

”Det är dags för bindande bud vid bostadsköp”

Bostadsaffärerna skulle kunna bli tryggare för både säljare och köpare ifall budgivningen blev bindande i Sverige. Det menar i alla fall Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån. 

Fastighetsbyrån erbjuder tryggare budgivning med BankId 

Du har precis lagt det vinnande budet på drömbostaden. Du och din partner har skålat i champagne och ska nu åka till mäklaren för att skriva på kontraktet. Då brummar det i fickan. ”Tyvärr har säljaren bestämt sig för att gå vidare med en annan köpare.” 

Va? Men det var ju klart?!

Många känner tyvärr igen sig i den här situationen. Andra har upplevt upptrissade budgivningar med anonyma köpare som sedan plötsligt försvinner när priset är tillräckligt högt.

Bidrar till osäkerhet

Johan Engström menar att dessa situationer bidrar till att skapa såväl stor osäkerhet för köpare och säljare, som bristande tillit för mäklaryrket. Inte sällan förekommer rykten och spekulationer om lockpriser och riggade budgivningar. 

– Mäklaren är enligt lag skyldig att presentera varje inkommet bud till säljaren, även om det är anonymt och kommer i sista sekund. Men det föder en hel del onödig stress och osäkerhet för alla inblandade. 

Han poängterar ironin i att vi i Sverige har invaggats i tron att muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga – men när det gäller livets största affär är detta som bortblåst. Han menar dock att det kan finnas en potentiell lösning i sikte. 

– I våra grannländer Norge och Danmark använder man sig av bindande bud, och det tror jag vi skulle ha glädje av här i Sverige också. Då blir varje bud mer seriöst och genomtänkt, vilket skulle ge en lugnare budgivning och en ökad trygghet genom hela processen. 

”Marknaden är redo”

I Norge fungerar bindande bud ungefär som ett offertförfarande, att budet måste inkomma inom en viss tidsfrist. Om säljaren accepterar inom den tidsramen är affären i hamn. I Danmark är alla bud hemliga och öppnas vid samma tidpunkt. Gemensamt för de två länderna är att det bud man lägger är juridiskt bindande. Men i Sverige är som bekant ingenting klart förrän kontraktet är påskrivet. 

– Jag tror att det finns stort intresse för bindande bud i Sverige, säger Johan Engström. På Fastighetsbyrån har vi sedan ett par år tillbaka erbjudit möjligheten att lägga bud digitalt med hjälp av Bank-ID, men vi kan fortfarande inte neka anonyma budgivare. 

En snabb titt på inkomna anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) bekräftar att det ofta handlar om upplevda oegentligheter med budgivning och lockpriser. Skulden hamnar inte sällan på mäklaren, som i regel alltså bara gör sitt jobb.

– Man kan tro att vi får högre priser genom att spela på osäkerhet. Men jag tror vi kan få bättre harmoni på marknaden om alla vet precis vad som gäller. Bindande bud skulle ge både säljare, budgivare och mäklare en större trygghet och jag tycker att politikerna så fort som möjligt ska utreda hur det skulle kunna utformas på ett sätt som gynnar alla, avslutar Johan Engström. 

Frågor och svar om budgivningar

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?