ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

USA-börser: Försvarsaktier upp på orolig omvärld

Liksom de flesta aktiebörser runtom i världen backade de amerikanska börserna på onsdagen. Sedan ordkriget mellan Nordkorea och USA trappats upp valde många investerare att satsa på säkrare tillgångar, till exempel guld och schweizerfranc.

Börserna i New York noterades lägre på onsdagen, ännu tyngt av oroligheter mellan USA och Nordkorea.

Nordkorea uppgav på onsdagen att man "noggrant utvärderar" planer för en robotattack mot amerikanska militärbasen i Guam i Stilla havet.

Uttalandet kom några timmar efter att USA:s president Donald Trump sagt att fortsatta hot mot USA kommer "mötas av eld och raseri, och för att vara ärlig, kraft som världen aldrig sett förut".

Dow Jones industriindex stängde 0,2 procent lägre till nivån 22.048 medan det bredare S&P 500 var oförändrat vid 2.474. Tekniktunga Nasdaq retirerade samtidigt 0,3 procent till nivån 6.352.

Det så kallade rädsloindexet, VIX-indexet steg till 12,54 på onsdagen, det högsta på över en månad. På måndagen var indexet strax under 10, vilket var den lägsta nivån på ett halvt sekel.

Bolagen som handlades högre trots oron var försvarsrelaterade aktier. Lockheed Martin steg 1,7 procent medan Northrop Grumman var 1,2 procent högre. Även Raytheon och L3 Technologies var 2,6 respektive 2 procent upp.

Bland enskilda aktier handlades Disney 3,9 procent lägre efter Walt Disney meddelat att de ska sluta sälja filmer till Netflix och i stället erbjuda program som sportkanalen ESPN och en kanal för familjefilmer i två nya strömmade kanaler.

"Om man ser på Disneys verksamheter, förutom nöjesparkerna, kommer nästan alla till kunderna genom tredje part, oavsett om det är biografägare eller filmdistributörer. Detta är en möjlighet att nå kunder direkt", sade Bob Iger.

Netflix sjönk 1,5 procent. Även Discovery Communications handlades 2,9 procent lägre medan Viacom tappade 2 procent.

Onsdagen bjöd på preliminär statistik om produktiviteten i USA exklusive jordbrukssektorn. Enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement steg produktiviteten med 0,9 procent i årstakt under andra kvartalet. Väntat var 0,7 procents ökning.

USA:s energidepartement, DOE, rapporterade att de amerikanska lagren av råolja sjönk 6,5 miljoner fat under förra veckan. Analytikerna hade väntat sig en nedgång med 2,4 miljoner fat. WTI-oljan handlades för 49,55 dollar och Brentoljan för 52,70 dollar per fat.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var 1 punkt lägre till 2,25 procent.

Guldpriset steg över 1 procent, och den schweiziska valutan steg mer på en enda dag än den gjort på 2,5 år.

 

Tyck till