USA-börser: Optimism inför G20-mötet lyfter terminerna

Terminerna för de ledande USA-börserna stod på plus på onsdagen, vilket pekar mot att tisdagens uppgång fortsätter i öppningshandeln. 

Foto:Mary Altaffer

Trots den senaste tidens motsägelsefulla uttalanden kring handelskonflikten mellan USA och Kina var investerare för dagen förhoppningsfulla om att det kommande G20-mötet ska kunna bjuda på något slags genombrott i diskussionerna.

Samtidigt som president Donald Trump levererat flera skarpa uttalanden inför G20-mötet pratade Vita Husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow på tisdagen om möjligheter att de två länderna når ett handelsavtal, vilket bidrog till en positiv börsstängning i USA på tisdagen.

Intresset riktas också mot Fed-chefen Jerome Powells tal, som hålls klockan 18 svensk tid, för ytterligare ledtrådar om räntebanan framöver.

Före börsöppningen kom ett knippe USA-statistik, däribland en BNP-siffra för det tredje kvartalet. Inga större reaktioner noterades på ränte- och valutamarknaden.

Strax efter klockan 15 var terminen för S&P 500 upp 0,4 procent. Terminerna för storbolagsindexet Dow Jones och för tekniktunga Nasdaq 100 hade båda stigit 0,6 procent. 

På tisdagen steg Dow Jones 0,4 procent, S&P 500 handlades upp 0,3 procent och Nasdaq stängde oförändrat.

Flera tunga industribolag avancerade i onsdagens förhandel. Boeing var upp 2,4 procent och Caterpillar steg 1 procent.

GM, som backade 2,6 procent på tisdagen efter att president Donald Trump kritiserat bolagets beslut att stänga ned fabriker i USA och hotat med att dra in subventioner, återhämtade sig i förhandeln. 

Uppgången i GM-aktien suddades dock ut efter att Donald Trump återigen twittrat att fordonsjätten borde betala tillbaka statliga bidrag om jobben inte behålls i USA. 

Tiffany rasade 12 procent efter att smyckes- och klockbutikskedjan publicerat jämförbara försäljningssiffror som inte levde upp till Wall Streets förväntningar.

Amazon handlades däremot upp 2 procent, efter att bolaget gått ut med att Cyber Monday varit den största enskilda handelsdagen hittills för e-handelsjätten.   

Onsdagseftermiddagens statistikflod visade bland annat att BNP i USA steg 2,5 procent det tredje kvartalet. Det var i linje med förväntningarna, enligt Reuters prognosenkät.

Klockan 16.00 väntas ytterligare USA-statistik, då i form av försäljning nya bostäder och Richmond Fed index, och klockan 16.30 kommer veckostatistik över oljelagren från DOE. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?