USA-börser: Flygaktier föll på befarat priskrig

USA-börserna handlades kring oförändrade nivåer på onsdagen. Sektormässigt var telekom samt finans bland vinnarna medan flygaktier gick svagt efter att United Continental meddelat att de kommer öka kapaciteten.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 0,2 procent till 26.252. Teknikorienterade Nasdaq var ned 0,6 procent till 7.415 medan S&P 500 backade 0,1 procent till 2.838.

Texas instruments backade 8,5 procent efter att bolagets rapport visade en svag prognos för det första kvartalet.

Flygaktier föll till följd av att United Continental på tisdagskvällen berättade att de kommer att öka kapaciteten. Analytiker tror kan trigga i gång ett priskrig som kommer sänka marginalerna för hela industrin, rapporterade Bloomberg News.

United Continental backade 11,4 procent, medan konkurrenterna Delta Airlines och American Airlines sjönk 5,2 respektive 6 procent.

USA:s handelsminister Wilbur Ross höll fast vid Trump-regeringens tuffa linje kring internationell handel vid Världsekonomiskt forum i Davos.

"I den mån handeln störs är det sannolikt inte bra för ekonomierna och de amerikanska företagen. Det skulle förmodligen sätta press på den stigande aktiemarknaden", sade Michael Cuggino vid Permanent Portfolio Family of Funds till Bloomberg News.

General Electric var ned 2,7 procent efter att ha visat en svagare kvartalsrapport än förväntat, men starkare intäktsprognos för sin olje- och gasverksamhet. En tidigare rejäl kursökning avtog efter nyheten om att en undersökning riktas mot företaget av en finansmyndighet.

Halvledarbolaget Qualcomm sjönk 0,5 procent efter att EU-kommissionen riktat en dom mot bolaget inom konkurrensbrott på cirka 1 miljard euro. Bakgrunden till domen var att bolaget betalat Apple för att de inte skulle köpa in chip från konkurrenter till Qualcomm.

En stor affär rapporterades i cannabissektorn. Kanadensiska Aurora Cannabis köper Cannimed Therapeutics för cirka 1,1 miljarder kanadollar. Cannimed ökade efter detta med 12,7 procent.

Puma Biotechnology tappade 28,8 procent då riktkursen sänkts av JP Morgan efter att en europeisk läkemedelsmyndighet röstat negativt för bolagets bröstcancerbehandling, neratinib.

Den amerikanska tioårsräntan handlades upp tre punkter till 2,64 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?