Annons

USA-börser: Finanssektorn stiger på Trump-seger

De amerikanska börserna har inlett onsdagen lätt på minus efter att Donald Trump valts till president. Det var spridda skurar mellan hur olika sektorer utvecklades.

"En vänlig takt i regleringar", med republikanskt styre framhöll analyshuset Evercore skulle vara positivt för banker. Samtidigt påpekades det att det endast kan anses vara ett fromt hopp att "Dodd-Frank"-diriktivet omrevideras.

Runt klockan 16.30 noterades Dow Jones Industrial Average 0,1 procent ned till 18.320. S&P 500 hade tappat 0,3 procent till 2.133. Tekniktunga Nasdaq Composite var samtidigt 0,4 procent lägre till 5.171.

Initala risk-off-rörelser på finansmarknaderna började rullas tillbaka efter att Donald Trump anslagit en mer försonande ton än under valkampanjen när han efter att segern säkrats tackade sina kampanjarbetare.

Finans var en starkt presterande sektor med Bank of America och JP Morgan kring 3 procent högre. Evercore pekade på att tillväxtvänliga reformer och infrastrukturagendan är bra för bankers utlåningsverksamhet.

Verkstad hade också en stark sektorsutveckling. Infrastruktursatsningar kan komma att driva efterfrågan på anläggningsmaskiner och Caterpillar klättrade 6 procent. Bygg- och byggmaterialsbolag utvecklades också starkt.

Jefferies anser att USA:s stålbransch är "unikt gynnad" av att Donald Trump vann presidentvalet och sannolikt stundande protektionism då USA:s stålproduktion är för liten för landets inhemska behov. US Steel rusade 15 procent.

Läkemedelssektorn klättrade också i spåren av valet. Marknaden bedömer det vara osannolikt att prissättningen på läkemedel regleras med Donald Trump som president. Pfizer avancerade drygt 6 procent medan Merck steg kring 4 procent.

Försäkringsbolagen HCA Holdings och Unitedhealth backade 16 respektive ett par procent på oro för att vårdprogrammet Affordable Act Program nu hänger löst.

Även Mexikoexponerade bolag pressades på oro för en mer protektionistisk politik. Constellation Brands, som säljer mexikansk öl såsom Corona, retirerade 7,5 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var 12 punkter upp till 1,97 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?